Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 24328 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kortwagenstraat 89 (Ledegem)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels begrint erf; boerenhuis, stalling en dwarsschuur respectievelijk ten noorden, oosten en zuiden; erftoegang ten noordoosten.


ID: 24349 | Bouwkundig element

Schuur, vlasroterij en -fabriek

Rollegembosstraat 7, 1A (Ledegem)
Hoeve met links ervan vlasroterij en -fabriek. Semigesloten hoeve met losse, lage bestanddelen, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van 1844. Resterende hekpijler naast de erftoegang en na de Tweede Wereldoorlog op oude fundamenten herbouwde dwarsschuur in baksteen en betonsteen. Vlasroterij van circa 1923 en vlasfabriek van circa 1940 met fabrieksschoorsteen.


ID: 217000 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Rollegemstraat 104 (Ledegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Vermoedelijk betreft het een commandopost.


ID: 216999 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Rollegemstraat 59 (Ledegem)
Duitse bunker, opgetrokken in het centrum van Ledegem, achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' uit 1918. Vermoedelijk betreft het een Duitse commandopost.


ID: 217001 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Stationsstraat 47 (Ledegem)
Duitse mitrailleurpost, opgetrokken tegen de berm van de voormalige spoorlijn Roeselare-Menen.


ID: 210651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dries 't Nelleken

Eizeringenstraat, Nellekenstraat, Oude Geraardsbergsestraat (Lennik)
Het pleintje, omkaderd door lage dorpshuizen, vormt min of meer een heuveltje. Het bestaat momenteel uit een met bomen omgeven grasveld; zeven groene en bruine beuken die, gezien hun stamomtrek, vermoedelijk rond de Eerste Wereldoorlog werden aangeplant. Op een uithoek van de met beuken overlommerde dries, gevormd door de Oude Geraardsbergsestraat, de Moeilleweg en de Eizeringenstraat, staat een vrij grote kapel, toegewijd aan de Heilige Berlindis.


ID: 39984 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Grote Vijverselenweg 12 (Lennik)
Omvangrijke semigesloten hoeve met gebouwen uit de 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een smalle langwerpige en geplaveide binnenplaats. Rechthoekige inrijpoort van baksteen opgenomen in een dienstvleugel onder pannen zadeldak.


ID: 134747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de franciscanessen met tuin

Kroonstraat 42-44 (Lennik)
Neogotisch klooster- en schoolcomplex, met kloosterkerk zichtbaar vanaf het smeedijzeren hek in de Zavelstraat. De gebouwen zijn gelegen in een landschappelijke tuin van 30 are, met kronkelpaden, platanen, bruine beuken, heuveltje, 'Lourdesgrot' en ommuurde moestuin, aangelegd in 1910-1920.


ID: 200661 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Leopoldsburg

Koning Leopold II-laan (Leopoldsburg)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, in 1928 aangelegd naast een Duitse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Duitse doden overgebracht naar de Duitse begraafplaats van Lommel en werden Belgische en Russische doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven op de vrijgekomen plek.


ID: 307132 | Bouwkundig element

Bediendewoning Remy

Acht-Meistraat 33 (Leuven)
Deze vrijstaande burgerwoning werd kadastraal geregistreerd in 1914 en wordt gekenmerkt door een eclectisch vormgegeven voorgevel. De woning heeft een voortuin van de straat gescheiden door een laag bakstenen muurtje. Ze werd opgetrokken in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de huisvesting van de bedienden. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.