Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 217117 | Bouwkundig element

Restanten betonnen geschutsbedding

Duinenstraat (Oostende)
Restanten van een betonnen geschutsbedding, met kenmerkende nissen, in de strook duinen net ten noorden van de Duinenstraat, op ongeveer 150 meter ten westen van de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinenkerk.


ID: 56603 | Bouwkundig element

Domein Raversijde met Memoriaal Prins Karel en Atlantikwall

Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.


ID: 55455 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heilig-Hartplein (Oostende)
Parochiekerk gebouwd in 1914-1928 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende) en architect Gustaaf Vandamme (Oostende).


ID: 56455 | Bouwkundig element

Distilleerderij Auguste Pede-Christiaens

Ooststraat 62 (Oostende)
Op het perceel van de distillerie staat begin 19de eeuw een pakhuis, eigendom van een Oostendse plafonneur. Na een verdeling van het geheel in drie woonhuizen, koopt Augustus Pede-Lauwereins, reder in Oostende, het middelste huis, samen met achtergelegen "plaats en gebouwen". De open ruimte wordt met uitzondering van een klein koertje volgebouwd met opslagplaatsen. In 1896 gaat het eigendom door deling over op August Jan Karel Pede-Christiaens, handelaar te Oostende, die op dit adres in de Ooststraat gaat wonen.


ID: 56830 | Bouwkundig element

Gedenkteken van de Vindictive, Thetis en Intrepid

Staketselstraat (Oostende)
Oorlogsgedenkteken, bestaande uit de boeg van het schip "Vindictive" en de masten van de "Thetis" en de "Intrepid".


ID: 56819 | Bouwkundig element

Zeewezendok

Tijdokkaai (Oostende)
Zeewezendok, gegraven in 1875-1879, als onderdeel van een voorstel tot verbeteringswerken in een deel van de Voorhaven van 1869, onder meer de bouw van een vlotdok met een droogdok op een deel van de gronden van de vroegere vestingen.


ID: 36642 | Bouwkundig element

Kasteel van Hoek ter Hulst

Hoek ter Hulst 19 (Oosterzele)
Achterin gelegen grote gewitte bakstenen villa, gebouwd circa 1914 door kunstschilder E. Van Bavegem-Thienpont.


ID: 36843 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Stationsstraat 17 (Oosterzele)
Gemeenteschool volgens opschrift herinneringssteen in de straatpuntgevel gebouwd in 1914 naar ontwerp van architect J. Vandevelde. Lang rechthoekig gebouw van één verdieping en achttien traveeën onder zadeldak met eclectische inslag.


ID: 87886 | Bouwkundig element

Hoeve Olieboom

Fabiolalaan 66 (Oostkamp)
Hoeve, bestaande uit losse bestanddelen en gelegen rondom een met gras begroeid erf met een fruitboom. De site met enkele gebouwen dateert van het einde van de 18de eeuw, doch het huidige uitzicht gaat vooral terug op 1914. Boerenhuis bestaande uit drie volumes: het oorspronkelijke, mogelijk in kern 18de-eeuwse volume wordt in 1914 uitgebreid Verder nog schuur met dwarse doorrit en stal met aansluitend bakhuisje van 1914 aan de noordzijde.


ID: 87888 | Bouwkundig element

Macieberggrot

Fonteinstraat (Oostkamp)
Rotskapel, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën, met later ingewerkte calvarie. Verscholen in het groen en voorafgegaan door verscheidene zitbanken en een bloemperk. Twee grote Linden verwijzen nog naar een oorspronkelijke toegangsdreef, want de grot is tot de jaren 1950 gelegen tussen de velden. De Macieberggrot werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.