Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 206858 | Bouwkundig element

School van de Koningin

Lobbestraat 2 (Veurne)
Bakstenen schoolgebouw, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgericht onder impuls van koningin Elisabeth, ten behoeve van de kinderen die achtergebleven waren in het onbezette België. Gebouw geconcipieerd als geheel van vier aaneensluitende vleugels rondom een rechthoekige binnenplaats, volledig opgetrokken uit gele en oranje baksteen. Twee hoofdgebouwen zijn centraal in de noordelijke en zuidelijke vleugel gesitueerd. De twee hoofdgebouwen worden geflankeerd door lagere aanbouwen, in U-vorm aangelegd ten noordwesten, westen en zuidwesten respectievelijk ten noordoosten, oosten en zuidoosten van de binnenplaats.


ID: 213466 | Bouwkundig element

Frans militair ereperk en massagraf

Oude Vestingstraat (Veurne)
Frans militair ereperk en massagraf ('ossuaire') op de stedelijke begraafplaats van Veurne, met doden uit beide wereldoorlogen.


ID: 216790 | Bouwkundig element

Twee Belgische mitrailleurposten Oude Aa-Vaart

Roesdammestraat (Veurne)
Twee nagenoeg bovengrondse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, op ongeveer 65 meter van elkaar gelegen in een weiland net ten westen van de Oude A-vaart, net ten zuiden van het Zoutenaaieleed / Lampernissegeleed, naast het fietspad 'Oude Aa-vaartpad'.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.


ID: 70620 | Bouwkundig element

Paviljoentje van 1683

Brusselsesteenweg (Vilvoorde)
Paviljoentje op vierkante plattegrond in traditionele bak- en zandsteenstijl, in 1915 in Koekelberg afgebroken en op de huidige plaats heropgebouwd naar ontwerp van architect Henry De Bruyne.


ID: 70596 | Bouwkundig element

Stadswoning

Leuvensesteenweg 113 (Vilvoorde)
Neotraditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, op een gevelsteen in de top gedateerd 1916.


ID: 70683 | Bouwkundig element

Koper- en bronsgieterij

Mechelsesteenweg 83 (Vilvoorde)
Fraaie, onderkelderde burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, volgens de plintinscriptie werd de woning gebouwd in 1914 naar ontwerp van J. Waroquiers.


ID: 70525 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationlei 53 (Vilvoorde)
Typisch enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, waarvoor niet gesigneerde bouwaanvraag van 1914.


ID: 70612 | Bouwkundig element

Zustersschool met bijhorend klooster

Trekelsstraat (Karel) 42, 42A (Vilvoorde)
Opgericht in 1910, klooster met omheind voortuintje, oorspronkelijk twee traveeën, in 1936 aan de linkerzijde uitgebreid tot vier, de achterliggende klassenvleugel werd herhaaldelijk aangepast.


ID: 70630 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Vaartdijk 8-9, 10 (Vilvoorde)
Burgerhuizen met onregelmatige travee-indeling en drie bouwlagen onder zadeldak, op het kadaster ingetekend in 1915.