Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19942 resultaten


ID: 9597 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke

Deinsbekestraat (Zottegem)
Gebouwd circa 1930 voor een Mariabeeld dat op mysterieuze wijze in de Deynsbeek zou aangespoeld zijn; druk bedevaartsoord. Oorspronkelijk midden de weiden gelegen. Eénbeukige, neobarokke kapel van drie traveeën met lager neoromaans getint koor en nog lagere sacristie.


ID: 215917 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën

Faliestraat 3-5, Lilarestraat 2, 2A (Zottegem)
Van het kloostercomplex van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën resteren nog de neogotische kapel, gedateerd 1889, een lagere school, een woning en de parochiezaal Rerum Novarum van 1931 naar ontwerp van architect Ommeslagers. De kloosterkapel is opgevat als een eenbeukig, oost-west georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën diep, onder een zadeldak met dakkapellen en in het oosten afgesloten door een een rechthoekig koor met driezijdige koorsluiting.


ID: 131629 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Grotstraat, Parkstraat (Zottegem)
De oorspronkelijke vredesboom werd vervangen door een opgaande linde en staat op het voorplein ten westen van de parochiekerk.


ID: 131417 | Landschappelijk element

Laan van gekandelaarde platanen tussen vredesboom en heldenmonument

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom. We tellen nu nog 20 platanen.


ID: 131418 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom.


ID: 212482 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Jules Vits

Heldenlaan (Zottegem)
Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Zottegem.


ID: 9783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)
Waterkasteel in Lodewijk XV-stijl uit 1764, toegankelijk via een dreef, een bakstenen brug uit het interbellum en een erekoer met flankerende dienstgebouwen. Het kasteel is uitgewerkt als een sober en symmetrisch volume met rococo-inslag, heeft twee bouwlagen, en is opgebouwd uit negen traveeën bij voor- en achtergevel en zeven aan de zijgevels. Het is gelegen in een omringend park met een geometrische aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangevuld met een vroeg-landschappelijk ‘Engels park’.


ID: 131620 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kruiswaterplein (Zottegem)
Centraal op het Kruiswaterplein staat een gekandelaarde linde. De boom is er vermoedelijk gekomen ter vervanging van een vredesboom na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 9655 | Bouwkundig element

Brouwerij De Klok en voorbouw

Laurens De Metsstraat 70-74 (Zottegem)
Het complex van de brouwerijgebouwen van De Klok bestaat uit drie volumes en is gebouwd met een betonskelet waartussen de bakstenen gevelvlakken zijn opgetrokken. De voorbouw bestaat uit een bakstenen gebouw van omstreeks het einde van de 19de eeuw met links en rechts ervan een woning. Tegen de rechter woning werd rond de eeuwwisseling een villa aangebouwd.


ID: 9826 | Bouwkundig element

IJsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze

Molenhoek 15 (Zottegem)
Voormalige ijsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze, opgericht in 1924, buiten bedrijf sedert 1966.