Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19942 resultaten


ID: 57909 | Bouwkundig element

Hoeve Beukelvliet

Brugse Steenweg 30 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd op de plaats van de oude vliegtuighal en hangars van het Duits vliegveld Flügplatz Neumünster, Eerste Wereldoorlog. Hoeve volgens kadaster van 1939 op L-vormige plattegrond. Huidig woonhuis van 1949 uitgebreid in jaren 1960-1970. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met lange stalvleugel onder zadeldak, moestuin en weiland.


ID: 57910 | Bouwkundig element

Torenhoeve

Brugse Steenweg 31-33 (Zuienkerke)
Hoeve getypeerd door groot herenhuis in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern. Op deze plaats was al in de 16de eeuw een hoeve met losse bestanddelen gesitueerd, zie kaart van P. Pourbus 1561-1571. Nu woning nummer 31 en hoeve nummer 33, eigendommen afgebakend door bakstenen tuinmuur. In 1931 wordt een bestaand volume, wellicht de boerenwoning met 18de- of 19de-eeuwse kern, verbouwd tot groot herenhuis: tevens optrekken van nieuwe bijgebouwen. Oorspronkelijk groot herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), nu  opgesplitst. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder houten gootlijst op klossen. Neoclassicistische gevelornamentiek onder meer cartouches, doorlopende vlakke cordons en vensteromlijstingen (sluitsteen, rozetten). Vijfzijdige erkers aan noordzijde (nummer 31) waarvan één torenvormig uitgewerkt onder leien achtzijdige torenspits met metalen spitsbekroning.


ID: 58027 | Bouwkundig element

Mariagrot

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Grote Mariagrot bij de westelijke inkom van de dorpskern uitgevoerd door aannemer Ch. Bekkers uit Brugge in 1927. Grote constructie, afgewerkt met breuksteen als rotsimitatie. Voor de grote grot bevindt zich een geplaveide ruimte waarop houten bankjes zijn opgesteld. Het perceel is afgescheiden van de straat door een ijzeren hekken.


ID: 58029 | Bouwkundig element

Kapel voor militaire en burgerlijke slachtoffers in de kerkhofmuur

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Kapel voor militaire en burgerlijke slachtoffers, uit Eerste en Tweede Wereldoorlog, ingewerkt in de kerkhofmuur. Gebouwd omstreeks 1919. Open kapel uit bruinrode baksteen; opzij door twee steunberen gestut, afgedekt met schilddak uit leistenen en houten kroonlijst met spitsboog versierd. In de spitsboogvormige nis hangt een witmarmeren plaat bovenaan met rond gebogen middendeel en uitzwenkende uiteinden. Opgenomen in het dorpsgezicht en beschermd in 1993.


ID: 305866 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Centraal op het pleintje aan de kerk van Nieuwmunster staat een jonge zilverlinde. Deze boom is recent aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom uit 1919.


ID: 57985 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorpweg (Zuienkerke)
Georiënteerde hallenkerk omgeven door een volledig ommuurd kerkhof. De kerk gaat terug op een vroeggotische bakstenen kruiskerk uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden herbouwd in de jaren 1640, evenals het koor verlengd. Het kerkgebouw werd in 1926 gerestaureerd onder leiding van de Brugse architect Alphonse De Pauw; mogelijk dateren de neogotische aanbouwen van die fase. Verankerde baksteenbouw met leien bedaking. Driebeukig schip van drie traveeën, met westtoren op vroeger transept. Op kerkhof gedenkteken voor militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 58043 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Duinenstraat 6 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in het interbellum. Boerenwoning aan straatkant gebouwd in 1933. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlagen onder pannen zadeldak, mechanische pannen, gecementeerde gevels, beeldnis in zijgevel, rechthoekige vensteropeningen met bewaard schrijnwerk.


ID: 57991 | Bouwkundig element

Hoeve De Verrijzenis

Heerweg 6 (Zuienkerke)
In oorsprong begin 19de-eeuws, maar in 1930 volledig heropgebouwde boerenwoning van twee bouwlagen met aangebouwde stallen en losse bijgebouwen achter op erf.


ID: 57920 | Bouwkundig element

Stadswoning

Kapellestraat 16 (Zuienkerke)
Rijhuis met deels verharde voortuin, gevelsteen anno 1934. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in baksteen met gebruik van zwarte sierbaksteen voor plint en omlijsting van gecementeerde sierbanden. Geïncorporeerde garage en lage aanbouw aan noordzijde.


ID: 305867 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkstraat (Zuienkerke)
Aan de kruising van Nieuwe Steenweg en Kerkstraat in Zuienkerke staat een opgaande Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom staat achter een bakstenen muur op de begraafplaats en is aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 291 cm en totale hoogte van 21 m.