Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19942 resultaten


ID: 81277 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Helkijnstraat 4-6 (Zwevegem)
Vrijstaande dorpswoning met twee aansluitende dwarse vleugels met opvallend parement met vingerberaping. Noordelijke vleugel wordt al weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en is eigendom van het "armbestuur". Vermoedelijk zijn het twee aparte woningen. In 1835 wordt een aansluitend L-vormige vleugel opgetrokken en krijgt het pand haar huidige opstelling. In 1926 wordt het pand uitgebreid in het oosten met een rechthoekig volume. Sinds 1964 zijn de verschillende panden kadastraal één.Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder laag pannen schilddak.. Noordelijke dwarsvleugel met vermoedelijke oudere kern met verankerde baksteenbouw deels onder hoogopgaand zadeldak.


ID: 81282 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 40 (Zwevegem)
Burgerhuis aanknopend bij de art deco, opgetrokken in 1936 met sterk horizontaal belijnde lijstgevel van donkere baksteen met markant blauw voegwerk met erker en balkon.


ID: 81283 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Helkijnstraat 46 (Zwevegem)
Burgerwoning van circa 1930. Enkelhuis met parement van gediversifieerde baksteen op plint van arduin en aflijnende gecementeerde en geschilderde fries.


ID: 81284 | Bouwkundig element

Burgerhuis anno 1929

Helkijnstraat 50-52 (Zwevegem)
Imposante burgerwoning gedateerd anno 1929 door natuurstenen cartouches in borstwering van bovenvensters. Dubbelhuis onder geknikt pannen zadeldak doorbroken door twee dakkapellen met parement van gediversifieerde baksteen op plint van bossage en bewaard schrijnwerk. Natuurstenen borstwering met cartouches met hoornblazende engelenfiguurtjes. Uitgewerkte houten rondboogdeur in geprofileerde omlijsting.


ID: 81286 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Helkijnstraat 70-72 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen uit de jaren 1920 in parement van gediversifieerde baksteen.


ID: 81288 | Bouwkundig element

Villa

Helkijnstraat 81 (Zwevegem)
Villa uit de jaren 1930, aanknopend bij de cottage-architectuur. Onregelmatig grondplan en gecementeerde en beschilderde puntgevel. L-vormig hoofdvolume met in de oksel vierkant volume met portaal in rode baksteenbouw op plint van arduin. Gebruik van donkere baksteen voor onder meer muurbanden en borstwering. Puntgevel gemarkeerd door driezijdige erker op arduinen console. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk onder meer schuiframen. Onderdorpels van geglazuurde tegels. Geprofileerd portaal.


ID: 81209 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ingooigemstraat 39 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het interbellum met invloeden van de anglo-normandische stijl. Woning getypeerd door het gebruik van gele baksteen, de in- en uitspringende muurvlakken, de (half)ronde erkers en het dakenspel.


ID: 133081 | Landschappelijk element

Kapel Milanendreef

Kapel Milanendreef (Zwevegem)
De Kapel Milanendreef bewaart een lang en recht tracé van een vroegere dreef uit de omgeving van het voormalige kasteelgoed van Zwevegem, leidend naar de portaalzijde van de Milanenkapel


ID: 80914 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kasteelstraat 14 (Zwevegem)
Hoekwoning uit de jaren 1930 met typerende afgeronde hoektravee. Bakstenen lijstgevel met gelede fries, verdiepte borstweringen van de bovenvensters en sierlijke hoeklisenen op de bovenverdieping. Dwarse, 19de-eeuwse verankerde bakstenen vleugel onder geknikt zadeldak en gepikte plint.


ID: 81305 | Bouwkundig element

Kapel

Kaveiestraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Heilige Theresia opgetrokken in 1930 in baksteenbouw onder kunstleien zadeldak, houten windbord met bepleisterd en geschilderd interieur, Lourdesgrot. Puntgevel verfraaid door het gebruik van gele baksteen voor de deuromlijsting. Geprofileerd rondboogportaal.