Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19901 resultaten


ID: 81236 | Bouwkundig element

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.


ID: 81360 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zandbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgetrokken in 1876 maar in 1920 vervangen door een nieuwe toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Eenvoudige wegkapel met bepleisterd en beschilderd parement en zadeldak bekleed met zink met ijzeren kruis. Bepleisterd en geschilderd interieur met Heilig Hartbeeld.


ID: 81240 | Bouwkundig element

Kapel

Zolderstraat (Zwevegem)
Kapel opgetrokken door P. Speleers van rode baksteen met zwarte baksteen. Getoogde deuropening met ijzeren hekwerk en houten kruisbeeld afkomstig uit de oude kapel.


ID: 81243 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zwevegemstraat 20-22 (Zwevegem)
Burgerhuis met oudere kern en met vernieuwde voorgevel van jaren 1920 door architect L. De Munnynck uit Kortrijk. Dubbelhuis met parement van gele baksteen met rijkelijk gebruik van arduin en metalen deur met bewaard lampje van Decraeve Robert, kunstsmid uit 1942


ID: 81245 | Bouwkundig element

Burgerhuis Ons Nestje

Zwevegemstraat 28 (Zwevegem)
Burgerhuis Ons Nestje van 1936 zie gevelopschrift in gecementeerde muurband. Samenstel van volume met loodrecht aangesloten lager volume als recente nieuwbouw. Woning in gele en rode baksteen met rechthoekige muuropeningen en bewaard houtwerk.


ID: 81246 | Bouwkundig element

Villa

Zwevegemstraat 30 (Zwevegem)
Villa uit het interbellum getypeerd door het gebruik van gele en rode baksteen en het roodgekleurde voegwerk. Rechthoekige muuropeningen, deels omlijst met rode granito en portaal met glas-in-loodzijlichten.


ID: 14687 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Dorp West (Zwijndrecht)
Gotische kerk met romaanse kern, aanvankelijk toegewijd aan Sint-Amandus, in de 17de eeuw aan het Heilig Kruis. Het oostelijk deel van het schip, de dwarsbeuk en de onderbouw van de toren zijn resten van de romaanse kerk uit de 12de eeuw.


ID: 216165 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Zwijndrecht

Dorp West (Zwijndrecht)
Geometrisch opgevat hardstenen monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, met bronzen bas-reliƫfs.


ID: 14693 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Zwijndrecht

Dorp West 2 (Zwijndrecht)
Gemeentehuis van 1931-35 naar ontwerp van architect Ernest Nagels, hersteld in 1950.


ID: 17538 | Bouwkundig element

Arduinen grenspaal

Kruibeeksesteenweg (Zwijndrecht)
Arduinen grenspaal op de grens met de gemeente Burcht, ter hoogte van huis nummer 229.