Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

200 resultaten


ID: 302076 | Archeologisch geheel

Senecaberg

Adriaan Walraevensstraat, Jan Jozef Van Engelgomstraat, Jean Deschampsstraat, Leopold Luypaertstraat (Grimbergen)
12de-eeuwse burchtheuvel met voorburcht die nog het oude straattracé behoudt. Het dorpsgezicht omvat het eiland waar de burchtheuvel zich in het midden verheft en de voorburcht, zoals de morfologie van de bodem en de straatstructuur laten veronderstellen.


ID: 8881 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorp 104 (Haaltert)
Inplanting bovenop de helling; omringend gedesaffecteerd kerkhof met gedeeltelijk behouden doch verlaagde muur. De huidige vorm resulteert van verschillende bouwcampagnes, vergrotingen en restauraties, zie gedenkplaat uit de 19de eeuw. De plattegrond ontvouwt een laatromaanse, vroeggotische middenbeuk van vier traveeën (12de-13de eeuw), met twee westelijke traveeën verlengd in 1834, verbrede zijbeuken met noordelijke doopkapel van 1898, een gotische kruisingstoren met traptorentje in het zuiden, een laatgotisch transept en een gotisch koor van twee traveeën met driezijdige sluiting (15de eeuw); flankerende sacristieën uit eind van de 19de eeuw.


ID: 205287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Bavikhovedorp (Harelbeke)
Parochiekerk van Bavikhove, toegewijd aan Sint-Amandus. In oorsprong romaanse bidplaats die na verschillende verbouwingen, waarvan de meest ingrijpende op het einde van de 19de eeuw onder leiding van architect Jules Carette, resulteert in een neogotische georiënteerde hallenkerk.


ID: 205057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Gentsestraat (Harelbeke)
Parochiekerk uit de 18de eeuw, opgetrokken volgens het ontwerp van architect L. Dewez met de bewaarde vieringtoren en kruisbeuk van de 12de-eeuwse, romaanse kerk.


ID: 22097 | Bouwkundig element

Kathedraal Sint-Quintinus

Vismarkt (Hasselt)
De Sint-Quintinuskathedraal is een gotische kathedraal, gelegen in de kern van de stad, op een vrij klein plein, doch met zijn toren het stadsbeeld dominerend.


ID: 41888 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Dorpsplein 1 (Herent)
Voor een neogotische kerk, een stevige romaanse toren van zandsteen opgetrokken op vierkant grondplan.


ID: 41893 | Bouwkundig element

Parochiekerk Maria-Hemelvaart

Dorpsstraat 2 (Herent)
Schilderachtig geheel door de aaneenschakeling van zijn diverse, niet homogene volumes. Stoere romaanse toren van zandsteen uit de 12de eeuw.


ID: 41876 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Onze-Lieve-Vrouwplein (Herent)
Merkwaardig gebouw opgetrokken in verschillende bouwcampagnes. Het oudste deel is de romaanse vierkante toren met vier verdiepingen, met een veel latere torenspits; meestal vermeld wegens de uitzonderlijke architectonische muurversiering. Rond de kerk ligt het restant van het voormalige kerkhof.


ID: 39611 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Herne)
Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen. Romaanse overblijfselen in het schip, meermaals verbouwd en gerestaureerd.


ID: 43553 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansstraat (Hoegaarden)
Pittoresk, heterogeen geheel. Westtoren voor een blinde beuk, voorzien van pseudo-kruisarmen, en een lang koor van drie traveeën met een vlakke sluiting, geflankeerd door een noordsacristie. Romaanse toren uit de 12de eeuw, later verstevigd met steunberen.