49 resultaten
ID: 302884 | Archeologisch geheel
Loveldlaan (Aalter)
Deze archeologische zone betreft het Romeins castellum op het Loveld.
ID: 301307 | Archeologisch geheel
Jordaenskaai (Antwerpen)
De Antwerpse burcht vormt de kern van waaruit de huidige stad zich ontwikkeld heeft en is een zone van zowel lokaal als internationaal wetenschappelijk belang. Zonder enige twijfel bevindt zich in deze zone een zéér goed bewaarde en complexe gelaagdheid met informatie die betrekking heeft op de Romeinse periode van Antwerpen, de vroegmiddeleeuwse periode, de 9de- en 10de-eeuwse handelsstad, de aanleg van de eerste versterking rond deze stad, de vorming van de eigenlijke burchtzone én de verdere materiële evolutie van deze plaats tot op heden.
ID: 135083 | Landschappelijk geheel
Asse (Asse)
Putberg ligt ten westen van Asse, dat een rijk verleden heeft als knooppunt van Romeinse verkeerswegen, waaronder de heerbaan naar Bavay. Op de Putberg verschenen omstreeks 1880 twee eclectische kastelen met bijhorend laat-landschappelijk park. Het landschap is er zeer gevarieerd met sterke reliëfverschillen, taluds, holle wegen, bossen, mooie vergezichten.
ID: 135377 | Landschappelijk geheel
Bertem, Korbeek-dijle, Leefdaal (Bertem), Huldenberg, Loonbeek, Neerijse (Huldenberg), Heverlee (Leuven), Overijse (Overijse), Duisburg, Vossem (Tervuren)
Het leemplateau vormt een groot open landbouwgebied met geïsoleerde boskernen. Het plateau bestaat bijna uitsluitend uit akkers (kouterlandschap of zogenaamd open field landschap), terwijl de resterende oppervlakte wordt ingenomen door bosjes, holle wegen, bermen en graften. De valleihellingen hebben een overwegend gesloten karakter met bosjes, houtkanten en holle wegen. Met uitzondering van enkele beperkte zones van lintbebouwing langs de dwarswegen over het plateau ligt alle bebouwing aan de rand van het plateau. De dorpskernen zijn als een keten gelegen buiten het plateau, in de valleien, dwarswegen over het plateau verbinden de kernen in de valleien.
ID: 301324 | Archeologisch geheel
Droge Vijvers (Boutersem)
De site van Butsel is een kasteelsite gevormd door een mottecomplex en een kasteeldomein uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd.
ID: 301363 | Archeologisch geheel
Chartreuseweg, Heidelbergstraat, Rijselstraat, Stuivenbergstraat (Brugge)
De zone omvat de archeologische sporen van de Chartreuse, gedetecteerd aan de hand van luchtfotografie en oppervlaktekartering.
ID: 306647 | Archeologisch geheel
Haagdoorn (Dilsen-Stokkem)
De vicus bevindt zich op ca. 850 meter ten zuidoosten van het centrum van Oud-Dilsen. In het westen wordt het gebied begrensd door de bebouwing ten oosten van de Rijksweg N78. Een landweg vormt de grens ten noordwesten, de Stokkemerbaan vormt de oostelijke grens en ten zuiden wordt het gebied begrensd door de Vrietselbeek. De weg Haagdoorn doorkruist het gebied van het noordoosten naar het zuidwesten en heeft een afsplitsing richting het zuidwesten. Op 18 april 2012 werd in opdracht van de Vlaamse overheid door het archeologisch projectbureau ARON bvba, een waarderend en evaluerend archeologisch onderzoek uitgevoerd op deze site.
ID: 302703 | Archeologisch / Landschappelijk element
Montenaken (Gingelom)
De twee Romeinse grafheuvels, gekend als de Twee Tommen, behoren tot de weinige goed bewaarde tumuli. De noordelijke tumulus bedekte mogelijk een vernield graf. De site ligt in een open landschap gevormd door akkers en grasland.
ID: 302704 | Archeologisch / Landschappelijk element
Montenaken (Gingelom)
De Romeinse grafheuvel, gekend als de Avernassetom, behoort tot de weinige goed bewaarde tumuli. De site ligt in een open landschap gevormd door akkers en grasland.
ID: 200323 | Archeologisch / Landschappelijk element
Drie Tombenstraat (Gingelom)
Drie grafheuvels, vermoedelijk daterend van voor de Romeinse periode. De heuvels zijn geconstrueerd bovenop een graf. De site bevindt zich op het Haspengouws leemplateau en ligt in een overwegend open landschap gevormd door akkers en grasland.