49 resultaten
ID: 302655 | Archeologisch / Landschappelijk element
Zoutpoortstraat (Landen)
In het ‘Tombeveld’ ligt een Romeinse tumulus (tweede helft 2de eeuw-begin 3de eeuw) met een diameter van circa 20-25 meter begroeid met bomen. De site ligt in een overwegend open landschap gevormd door akkers en grasland
ID: 301461 | Archeologisch geheel
Vakewegel (Maldegem)
Het castellum van Maldegem-Vake is een van de Romeinse castella die Gallia Belgica moesten beschermen tegen invallen van buitenaf.
ID: 303023 | Archeologisch geheel
Nederename, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde), Nederzwalm-Hermelgem (Zwalm)
De afgebakende zone bestaat voor de grootste deel uit de alluviale vlakte van de Schelde. In deze vlakte is een aantal hoger gelegen ruggen (donken) prominent aanwezig. Op deze ruggen is een groot aantal vondsten aangetroffen, die wijzen op de aanwezigheid van archeologische sites uit het mesolithicum, het neolithicum, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse periode, en de middeleeuwen. Zeer talrijk zijn vondstenclusters van lithisch materiaal (vuursteen, wommersomkwartsiet).
ID: 140011 | Archeologisch geheel
Oudenburg (Oudenburg)
Deze zone omvat de historische stadskern van Oudenburg.
ID: 302880 | Archeologisch geheel
Bruneaustraat, Cypriaan Verhavertstraat, Edingsesteenweg, Kesterweg, Voetbergstraat (Pajottegem)
De vicus van Kester is één van meerdere gekende vici in de zandleem-/leemstreek.
ID: 304202 | Archeologisch geheel
Neerpelt (Pelt)
Sporen van zogenaamde 'Celtic Fields', een akkersysteem dat gebruikt werd van de late bronstijd/vroege ijzertijd tot in de Romeinse periode, werden rond het Kolisbos opgemerkt aan de hand van luchtfoto's in de jaren 1980.
ID: 308449 | Archeologisch / Landschappelijk element
Herderen (Riemst)
Tussen de Valmeerstraat en het kruispunt van de Tongersesteenweg met de Kruisherenstraat loopt over een afstand van 630 m de Romeinseweg, een wegtracé dat vermoedelijk teruggaat tot de Romeinse periode en deel is van het tracé Tongeren-Maastricht.
ID: 302868 | Archeologisch geheel
Vlijtingen (Riemst)
De Bandkeramische site van de ‘Keiberg’ te Vlijtingen is gelegen op een plateau ten westen van Lafelt. Pedologisch wordt deze zone gekarakteriseerd door droge leembodems. Op de site vonden verschillende opgravingen plaats, waarbij restanten van verschillende gebouwen en afvalkuilen van de Bandkeramiek werden geregistreerd.
ID: 308448 | Archeologisch / Landschappelijk element
Vroenhoven (Riemst)
Tussen de Burgemeester Marreslaan in Lafelt-Vlijtingen en het Albertkanaal in Vroenhoven loopt over een afstand van 1200 m een wegtracé dat vermoedelijk teruggaat tot de Romeinse periode. De weg is grotendeels onverhard en liep oorspronkelijk door tot in Maastricht.
ID: 301168 | Landschappelijk geheel
Avergat, Meerland, Muizenberg, Tiendenberg (Riemst)
Op de Jekerhellingen met hun steile en door droge dalen versneden helling wisselen akkers, een boomgaard, schaarse houtige begroeiingen en bloemenrijke graslanden elkaar af. In dit gebied komen talrijke mergelgroeven voor. Verschillende monumenten herdenken de gevechten van 10 mei 1940.