Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

49 resultaten


ID: 200329 | Archeologisch geheel

Tumulus

Op den Drinkaert (Riemst)
De tumulus bevindt zich aan de oostzijde van het Grootbos, het voormalige jachtterrein van de heerlijkheid, en ligt ten noorden van de Romeinse heerbaan tussen Tongeren en Maastricht.


ID: 308450 | Archeologisch / Landschappelijk element

Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Billerweg

Oude Steenstraat (Riemst)
De Oude Steenstraat maakt deel uit van het Romeins wegtracé dat ook op de Ferrariskaart wordt vermeld. Ondanks de ruilverkaveling tekent het vervolg van het oorspronkelijke tracé zich nog duidelijk af in het landschap.


ID: 308246 | Archeologisch geheel

Vicus van Rumst

Abdon Braeckmansstraat, Molenbergstraat, Molenveld, Romeins Veld, Steenberghoekstraat, Veerstraat (Rumst)
Rumst is een gemeente in het zuidwesten van de provincie Antwerpen en ligt op een dekzandrug in een landschap dat doorsneden wordt door rivieren. Van nature is dit een zeer strategische plek. De vele archeologische vondsten in Rumst wijzen op een belangrijke Romeinse nederzetting op het kruispunt van de Romeinse heirbaan Bavay-Bergen-Asse-Utrecht en de rivieren Rupel, Dijle en Nete.


ID: 300391 | Landschappelijk element

Romeinse weg van Widooie tot Sint-Truiden

Brustem (Sint-Truiden), Bommershoven, Borgloon, Hendrieken, Hoepertingen, Piringen, Rijkel, Voort (Tongeren-Borgloon)
In de Romeinse periode werd er een uitgebreid wegennetwerk uitgebouwd om de steden met elkaar te verbinden en de agrarische gebieden te ontsluiten. Van dit netwerk bleven verschillende delen bewaard waaronder het vermoedelijke tracé van de voormalige Romeinse weg of heirbaan van Tongeren-Tienen-Cassel-Boulongne. Deze weg, ook Romeinse kassei of Oude kassei genoemd, is voor het grootste gedeelte nog als weg bruikbaar en is elders overgeleverd als perceelsgrens. Op kaart gezien vormt de Romeinse weg een zeer rechtlijnig traject van oost naar west. Het doorsnijdt verschillende heuvelruggen en -toppen waardoor het op vele plaatsen ingesneden is en een holle ligging kent met hoge bermen met houtkanten. Vanaf de weg zijn vele vergezichten naar de omgeving mogelijk.


ID: 302716 | Archeologisch geheel

Tumulus op het Tomveld

Tomstraat (Sint-Truiden)
De tumulus op het Tomveld, ten zuidoosten van Brustem, bevindt zich langs de Romeinseweg-Brustem en behoort tot de weinige goed bewaarde tumuli in Vlaanderen.


ID: 140041 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Tienen

Tienen (Tienen)
Deze zone omvat de historische stadskern van Tienen.


ID: 301309 | Archeologisch geheel

Tumuli van Grimde

Sint-Truidensesteenweg (Tienen)
Langsheen de Sint-Truidensesteenweg bevinden zich drie bovengronds bewaarde Gallo-Romeinse tumuli, die uitzonderlijk zijn vanwege hun onderlinge samenhang, hun rijke grafinhoud en de aanwezigheid van oudere begravingen rondom de heuvels.


ID: 135345 | Landschappelijk geheel

Berlingen en Kuttekoven

Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Tongeren-Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren-Borgloon)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.


ID: 140056 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Tongeren

Tongeren (Tongeren-Borgloon)
De Romeinse en historische stadskern van Tongeren, binnen de 2de-eeuwse stadsomwalling.