Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 3370 | Bouwkundig element

Huis De Boodschap en Sint-Joris

Guldenstraat 23 (Mechelen)
Het huis De Boodschap is in kern het poortgebouw van de laat-13de-eeuwse stenen burcht bekend als de Couderborg. Het achterhuis, gelegen op de binnenplaats vormt de restanten van het Huis Sint-Joris.


ID: 300317 | Bouwkundig element

Huis De Struis

Guldenstraat 24 (Mechelen)
In kern een laatmiddeleeuws voorhuis - initieel een houtskeletbouw die in de late 18de eeuw werd versteend en aangepast - en aansluitend achterhuis.


ID: 3372 | Bouwkundig element

Huis De Ingel

Guldenstraat 27 (Mechelen)
Voorhuis met oude kern die deel uitmaakte van de laat-13de-eeuwse stenen burcht en een achterhuis uit de 14de eeuw, het geheel deed sinds de 16de eeuw dienst als gildehuis.


ID: 3359 | Bouwkundig element

Gildehuis De Ster

Guldenstraat 4 (Mechelen)
Het huis De Ster is een imposant en massief bouwvolume met laatmiddeleeuwse kern en is op basis van constructiewijzen en materiaalgebruik te dateren vanaf de 13de eeuw.


ID: 1565 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met kerkhof

Heffen-Dorp 15 (Mechelen)
Driebeukige neogotische hallenkerk, met huidig uitzicht grotendeels uit de 19de eeuw; ingebouwde toren, waarvan de onderbouw opklimt tot de 13de-14de eeuw. Omheen de kerk ligt een omheind kerkhof.


ID: 3411 | Bouwkundig element

Brusselpoort

Hoogstraat 83 (Mechelen)
Enig bewaarde stadspoort; de overige werden in de loop van de 19de eeuw gesloopt samen met de stadswallen voor de aanleg van de vesten.


ID: 3420 | Bouwkundig element

Stadswoning den Rooden Schilt

IJzerenleen 40 (Mechelen)
Het pand maakt deel uit van de westelijke gevelwand van de IJzerenleen, van oudsher één van de belangrijkste verbindingsassen van de Dijlestad.


ID: 59213 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Tongerlo

Kanunnik De Deckerstraat 19, Schoutetstraat 7 (Mechelen)
Mooi bewaard ensemble ingeplant op de hoek Schoutetstraat-Kanunnik De Deckerstraat. Van 1483 tot 1797 refugium van de norbertijnen van de abdij van Tongerlo.


ID: 3474 | Bouwkundig element

Sint-Julianusgasthuis of Passantengodshuis

Keizerstraat 26-30 (Mechelen)
Voormalig Sint-Julianusgasthuis of Passantengodshuis, heden Evangelische kerk, gesticht in 1293 om passanten of pelgrims op hun doorreis te herbergen.


ID: 3467 | Bouwkundig element

Paleis Margaretha van York

Keizerstraat 3 (Mechelen)
Oorspronkelijk stond op deze plaats het Hof van Kamerijk gebouwd door Antonis Keldermans en verblijfplaats van bisschop Jan van Bourgondië. In 1477 verkocht aan Margareta van York, weduwe van Karel de Stoute.