Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 40672 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Sint-Laureinsstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Laatgotisch zaalkerkje met deels ommuurd kerkhof, als resultaat van meerdere bouwcampagnes.


ID: 140054 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Sint-Truiden

Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Deze zone omvat de historische stadskern van Sint-Truiden.


ID: 23020 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Agnes

Begijnhof (Sint-Truiden)
Met de bouw van de kerk werd begonnen kort na de stichting van het begijnhof; de oudste gedeelten dateren uit de tweede helft van de 13de eeuw, en zijn voorzien van laatromaanse en vroeggotische elementen.


ID: 301524 | Bouwkundig element

Muurschilderingen begijnhofkerk

Begijnhof (Sint-Truiden)
De kerk is vooral bekend vanwege haar muurschilderingen die getuigen van de spiritualiteit en devotie van de begijnen. De fasering van de muurschilderingen kan verbonden worden met de bouw- en de inrichtingsfases van de kerk.


ID: 23072 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Burggracht (Sint-Truiden)
Gelegen binnen de voormalige slotgracht en omgeven door het kerkhof. Zaalkerk met voorstaande westtoren van 1649 met resten van de romaanse onderbouw. In 1769 werd de kerk, op de toren na herbouwd door de tiendenheffers, de abdij van Averbode en de abdij van Sint-Truiden. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Grégoire Godissar, lekenbroeder in de abdij van Averbode.


ID: 22701 | Bouwkundig element

Benedictijnenabdij Sint-Trudo

Diesterstraat 1, Plankstraat 18, Stenaartberg 2, 2A (Sint-Truiden)
Het complex beslaat het stadsgedeelte afgezoomd door de Diesterstraat ten zuiden en zuidwesten, de Abdijstraat ten noordwesten, Stenaartberg ten noorden en de Plankstraat ten oosten.


ID: 135425 | Landschappelijk element

Weg Engelbamp

Engelbamp (Sint-Truiden)
Ten noorden van Sint-Truiden ligt in noord-zuidrichting een historische wegtracé dat op basis van historische kaarten zeker tot in de 17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar vermoedelijk een vroegmiddeleeuwse oorsprong kent. Deze weg zou al van in de vroege middeleeuwen in het verlengde van een Romeinse weg van Hoei over Landen-Velm en Sint-Truiden zijn aangelegd. Ter hoogte van Nieuwenhoven heet dit wegtracé Engelbamp. Langs dit tracé vestigde de abdij van Sint-Truiden haar buitenverblijf en hoeve Nieuwenhoven. Onmiddellijk ten noorden van Nieuwenhoven vormde zich een holle weg in een geul op de flank van een hoogte, een uitloper van het interfluvium tussen Herk en Gete. Waar het wegtracé in deze geul ligt, komen langs beide zijden houtkanten op de hoger gelegen wegbermen voor.


ID: 22732 | Bouwkundig element

Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Markt 67 (Sint-Truiden)
Gotische en neogotische kerk, met haar volume het oostelijk gedeelte der markt beheersend. Eerste kerk gebouwd door abt Adelardus II; enige parochie van de stad tot 1133, toen Sint-Gangulfus enkele parochiale rechten kreeg.


ID: 301526 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Markt 67 (Sint-Truiden)
Muurschildering boven de gewelven in de noordelijke zijbeuk, oostmuur: engel met muziekinstrument, 14de eeuw.


ID: 22733 | Bouwkundig element

Stadhuis van Sint-Truiden

Grote Markt 68 (Sint-Truiden)
De oprichting van een hal op de markt dateert van 1366; van deze constructie, mogelijk een houtbouw, resten nog enkele sporen (kalkstenen zuilen). De hal, zoals deze bewaard bleef in de onderbouw van het huidige stadhuis, kreeg zijn huidig uitzicht in 1755.