1570 resultaten
ID: 42840 | Bouwkundig element
Waaibergstraat 5 (Tienen)
Oude kleine rechthoekige gotische kapel van kwartsiet, opgetrokken tijdens de 13de eeuw.
ID: 42900 | Bouwkundig element
Wolmarkt 15-17 (Tienen)
Herenhuis, gedateerd 1636, een zes traveeën en drie en een halve woonlaag tellend, ondiep breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, afgedekt met zadeldak tussen zijtrapgevels.
ID: 140056 | Archeologisch geheel
Tongeren (Tongeren)
De Romeinse en historische stadskern van Tongeren, binnen de 2de-eeuwse stadsomwalling.
ID: 37099 | Bouwkundig element
Albertwal (Tongeren)
Deel van de middeleeuwse omwalling uit de 13de eeuw.
ID: 127238 | Bouwkundig element
Albertwal, Elfde-Novemberwal, Kastanjewal, Leopoldwal, Luikerstraat, Moerenpoort, Moerenstraat, Sint-Ursulastraat (Tongeren)
De werken vangen aan vóór 1241 en zijn omstreeks 1290 ongeveer voltooid. Het bouwmateriaal bestaat uit een parement van silexblokken afgewisseld met mergelsteen.
ID: 308951 | Archeologisch geheel
Burchtstraat (Tongeren)
De ruïne van de burcht van Kolmont bevindt zich in het gelijknamige gehucht van de Tongerse deelgemeente Overrepen. De burcht werd gebouwd op een westelijke uitloper van het plateau tussen Overrepen en Tongeren. Door de ligging op een prominente verhevenheid is de ruïne een opvallende baken in dit deel van de vallei van de Fonteinbeek. De motteheuvel met de ruïne ligt 100 meter ten oosten van de Burchtstraat, de weg die via Kolmont van Overrepen naar Piringen loopt. Het bochtige verloop van de Burchtstraat bij de afdaling van de zuidelijke heuvelflank is een modern tracé. Het oorspronkelijke verloop van de weg is bewaard als de Oude Kolmontstraat, een holle weg op de vermelde zuidelijke heuvelflank
ID: 37425 | Bouwkundig element
De Locht 9-11 (Tongeren)
Achtzijdige toren, met een doorsnede van 4,60 meter en een muurdikte van 1,85 meter, overblijfsel van de burcht van de ridders van Mulken.
ID: 200314 | Bouwkundig element
Elfde-Novemberwal (Tongeren)
Muurstuk A maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur waarin twee stadstorens zijn opgenomen, namelijk de Schaetzentoren en de Poeiertoren.
ID: 37432 | Bouwkundig element
Godensteenstraat (Tongeren)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met niet uitspringend transept van een travee, een koor met vijfzijdige sluiting en een voorstaande westtoren met aanleunende sacristie ten zuiden.
ID: 302777 | Landschappelijk geheel
Gousbeemdstraat, Ketsingenstraat, Maastrichtersteenweg (Tongeren)
De Galgenberg, gelegen aan de grens van de stadsvrijheid, vormde de executieplaats van de vrijheid Tongeren.