Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 88644 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Itterplein 1 (Bree)
De kerk was een quarta capella met patronaat en grootste gedeelte van de tienden in handen van de abdij van Averbode; een klein gedeelte van de tienden was verdeeld over zeven particuliere tiendheffers en de abdij van Herkenrode.


ID: 70786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat 10 (Bree)
Basilicale kerk met vroegromaanse en romaanse toren uit eind 10de-begin 11de eeuw, bovenbouw uit de 12de eeuw en laatgotisch schip en koor uit de 15de eeuw. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën, een voorstaande westelijke toren en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting.


ID: 86041 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten

Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel.


ID: 308020 | Landschappelijk element

Oostendse vaart tussen Brugge en Plassendale

Brugge, Jabbeke, Oudenburg (West-Vlaanderen)
De Oostendse vaart is een in hoofdzaak tijdens de eerste helft van de 17de eeuw gegraven kanaal tussen Brugge en Oostende. Het segment tussen Brugge en Plassendale werd gegraven in de bochtige bedding van de Ieperlee(t), een middeleeuwse scheepvaartverbinding tussen Ieper en Brugge. Op het kanaalsegment liggen meerdere vaartgehuchten. De vaartdijken zijn nog grotendeels beplant met opgaande bomenrijen van populier.


ID: 82113 | Bouwkundig element

Gevangenis 't Pandreitje

't Pand 16, Gevangenisstraat 10 (Brugge)
Voormalige gevangenis zogenaamd "'t Pandreitje", in 1992 haast volledig gesloopt. Sinds 2000-2002 vervangen door woonproject bestaande uit 75 stadswoningen en appartementen, ondergrondse garage naar ontwerp van architecten Haverhals-Heylen (Antwerpen); doorheen het voormalige grondgebied lopen vier nieuwe, autovrije straten met name Diamantslijpers-, Goudsmeden-, Beeldenmakersstraat en Koudemarkt.


ID: 29855 | Bouwkundig element

Stadswoning

't Zand 4 (Brugge)
Vrijstaand huisje van vier traveën en één bouwlaag onder leien zadeldak, met kern uit 12de-13de eeuw. Het huidige neotraditionele uitzicht dateert van "Kunstige Herstelling" van 1921 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge).


ID: 140001 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Brugge

Brugge (Brugge)
Deze zone omvat de historische stadskern van Brugge.


ID: 29210 | Bouwkundig element

Florentijnse Loge

Academiestraat 1 (Brugge)
Zichtbepalend hoekpand bij de Vlamingstraat, met oude kern uit de vroege 13de eeuw. Het pand kreeg een omvangrijke verbouwing in de loop van de 14de eeuw. Getuige daarvan is bijvoorbeeld de dakkap, die door dendrochronologisch onderzoek gedateerd werd tussen 1338 en 1349. Het pand was vanaf 1420 tot het eerste kwart van de 16de eeuw in gebruik als natiehuis van de Florentijnen. Het onderging een derde bouwfase omstreeks 1430-1470. Diephuis met vier + vijf traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde klokgevel daterend van het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 29214 | Bouwkundig element

Huis Sint-Sebastiaan

Academiestraat 10 (Brugge)
Diephuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Jaartal 1757, doch oude kern uit 15de-16de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1998 naar ontwerp van architect M. Hanssens (Brugge).


ID: 29218 | Bouwkundig element

Poortersloge

Academiestraat 18 (Brugge)
Vergaderplaats van de Brugse poorters opgetrokken begin 15de eeuw als een grosso modo vrijstaand hoekpand in laatgotische stijl met typerende beeldnissen. Circa 1900 vond een historiserende restauratie plaats naar ontwerp van architect L. Delacenserie. Constructie van Balegemse zandsteen op trapezoïdale plattegrond; achtergevel met centrale, deels ingebouwde veelzijdige, slanke traptoren van vijf bouwlagen. Oorspronkelijk vijf traveeën en rechts twee traveeën van circa 1900, souterrain en twee bouwlagen onder leien zadeldak met houten dakkapellen. Linker zijgevel van drie traveeën met puntgevel.