Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 29212 | Bouwkundig element

Huis Hertsberghe

Academiestraat 3 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen en een attiekverdieping onder schild- en zadeldak. 14de-eeuwse kern volgens achtergevel en soortgelijke dakkap als het aanpalende hoekhuis. Huidig, empiregetint uitzicht van circa 1800 met een bepleisterde lijstgevel.


ID: 76888 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Engelendale

Astridlaan 405, 409, 409A (Brugge)
Het zogenaamde "domein Engelendale", gelegen ten noorden van de dorpskern en van de Astridlaan, is toegankelijk via onverharde opritten respectievelijk ten zuiden, ten oosten en ten noorden, naar verluidt Wilgen-, Linden- en Beukendreef genoemd. Behouden, grosso modo trapeziumvormige omwalling gemarkeerd door bomen- en struikenrij. Omliggend weiland en deels begraasd erf.


ID: 200782 | Bouwkundig element

Augustijnenbrug

Augustijnenrei (Brugge)
De Augustijnenbrug scheidt de Augustijnen- van de Gouden Handrei en verbindt de Spanjaardstraat met de Hoedenmakersstraat.


ID: 82863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Gillis met gekandelaarde lindes

Baliestraat 2 (Brugge)
Een van de vier bewaarde middeleeuwse stadskerken van Brugge: in oorsprong een kruiskerk opklimmend tot de tweede helft van de 13de eeuw. Getuigen hiervan zijn het westelijke deel van het middenkoor met dakkap uit 1269-1270, de historiserend gerestaureerde langsmuren van het middenschip, de kruising, de kern van de herhaaldelijk verbouwde transeptarmen en de aanzet van de oostwand van de eerste torenverdieping. In de tweede helft van de 14de eeuw en 15de eeuw volgden bouwcampagnes en kreeg de kerk het uitzicht van een pseudo-hallenkerk. De kruisingstoren klimt ook minstens op tot de tweede helft van de 14de eeuw. Omstreeks 1873-1905 gerestaureerd in de vermeende oorspronkelijke middeleeuwse staat naar ontwerp van architect A. Van Assche. Ten oosten en ten zuiden van de kerk staat een rij gekandelaarde lindes.


ID: 82875 | Bouwkundig element

Godshuizen Brooloos, Laris en Stockhove

Baliestraat 86-90 (Brugge)
Meerdere huisjes geschonken aan de parochiedis van Sint- Gillis. Na de gedeeltelijke vernieling door een bombardement in 1917 herbouwd in 1921 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge).


ID: 302193 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 200802 | Bouwkundig element

Sleutelbrug

Beenhouwersstraat, Speelmansrei, Wulfhagestraat (Brugge)
De Sleutelbrug verbindt de Wulfhage- met de Beenhouwersstraat en loopt over de Speelmansrei.


ID: 82530 | Bouwkundig element

Speelmanskapel

Beenhouwersstraat 1 (Brugge)
Voormalige kapel van de speelliedengilde, zogenaamd "Speelmanskapel", gebouwd in 1421.


ID: 82543 | Bouwkundig element

Stadswoning

Beenhouwersstraat 44 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, oudere kern mogelijk uit de 15de tot 16de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verbouwde begane grond.


ID: 200722 | Bouwkundig element

Poertoren

Begijnenvest (Brugge)
Vrijstaande toren, gebouwd in 1398-1401 door Jan Van Oudenaarde. Van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw was de toren in gebruik als buskruitopslagplaats, zie benaming; in 1665 enkele jaren ingericht als voldermolen; kelders al voor 1785 gebruikt als ijskelder. Ronde, bakstenen toren van drie bouwlagen met een vlakke afdekking, aanpalend polygonaal traptorentje met tentdak en spleetvormige schietgaten.