Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 8251 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.


ID: 200004 | Archeologisch geheel

Kasteelberg

Dorpsstraat, Koebrugstraat, Oudenaardsesteenweg (Erpe-Mere)
Gelegen ten noordwesten van het dorpsplein. Van het vroegere omwalde middeleeuwse kasteel, vermeld in de 11de eeuw, rest enkel een motteheuvel, en de platanendreef die er heen leidt. Erpe-Kasteelberg is een grote castrale motte met oudste vermelding in 1057, met een hoogte van 15 meter één van de best bewaarde in Vlaanderen. Het neerhof situeert zich waarschijnlijk ten oosten van de motte.


ID: 8287 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Erondegemdorp (Erpe-Mere)
Altaar onder patronaat van abdij van Geraardsbergen sinds 1108. Pseudobasilicale kerk gelegen op een noordwestelijke helling met gotisch koor uit de 14de eeuw, kruisingstoren uit de 16de eeuw en schip gebouwd in 1846-1847. Calvarie aan de oostmuur.


ID: 8213 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Erpedorp (Erpe-Mere)
Neoclassicistische hallenkerk op een hoogte gelegen met deels bewaard kerkhof en omringende kerkhofmuur, opgetrokken in 1834 naar ontwerp van architect Johan Beeckman, dwars op de voormalige georiënteerde kerk uit de 14de tot de 16de eeuw die in 1827 gedeeltelijk werd gesloopt. Sacristieën van 1863 nar ontwerp van architect J.B. Goeminne. Ten noordwesten, twee hekpijlers met siervaas en trap.


ID: 8297 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Ottergemdorp (Erpe-Mere)
Van de oorspronkelijke laatromaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard. Neoclassicistische toren uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neogotisch schip, kruisbeuk en zuidoostelijke sacristie van circa 1900 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert ter vervanging van het éénbeukige schip. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Op het kerkhof een collectie voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 301119 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kanaal De Lieve

Evergem (Evergem), Gent, Wondelgem (Gent), Ronsele, Vinderhoute, Waarschoot, Zomergem (Lievegem)
De Lieve is een historisch binnenscheepvaartkanaal dat tussen 1251 en 1269 van Gent naar Damme, oorspronkelijk Aardenburg, gegraven werd. De bloeiperiode situeert zich in de 13de en 14de eeuw. In Gent, Evergem en Lievegem is het kanaal in stukken als open waterloop bewaard gebleven.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 33844 | Bouwkundig element

Hoeve Goed ter Beke of ter Langerbeke

Kerselaarstraat 20 (Evergem)
Eén der oudste landbouwuitbatingen en ontginningen van de gemeente, reeds begin 13de eeuw gesticht door de Sint-Baafsabdij bij de Lange Beek (thans Sleidings Vaardeke). Eertijds omwalde hoeve met losstaande bestanddelen.


ID: 33934 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Marktplein (Evergem)
Eerste parochiekerk vermoedelijk uit de 13de eeuw; meermaals vernield, hersteld en vergroot. In 1940 werd de kerk gedynamiteerd en hersteld, doch in 1951 werd de kerk met uitzondering van het koor afgebroken tot op 3 meter hoogte. In 1953 heropbouw naar ontwerp van architecten Henri Vaerwyck-Suys en Raymond Vaerwyck. Moderne bakstenen kerk van acht traveeën onder zadeldak met hoge vierkante westtoren.


ID: 34407 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Joris

Sleidinge-Dorp (Evergem)
Ingeplant ten noorden van het dorpsplein, aan het kruispunt met de oude Weststraat, oorspronkelijk met omringend kerkhof omsloten door fraaie ijzeren afsluiting en toegangshekken tussen vierkante arduinen pijlers met vaasbekroning, verwijderd in 1932. Driebeukige hallenkerk van drie traveeën met kruisingstoren. De eerste kerk, een vroeggotische kruiskerk met kruisingstoren, werd gebouwd in de periode 1260-80 en daarna meermaals verbouwd en uitgebreid.