Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 25435 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Onderbergen 1, 5 (Gent)
Indrukwekkend ensemble op rechthoekig grondplan, in de eerste helft van de 13de eeuw ingenomen door de dominicanen en uitgebouwd tot klooster en kerk. Behouden oostvleugel uit de 13de-eeuwse bouwcampagne in Doornikse kalksteen. De westvleugel heeft een 14de-eeuwse straatgevel met een sokkel van Doornikse kalksteen. De noordvleugel dateert van 1650-51. In 1780-81 werd tegen de oostgevel een aanbouwsel in Lodewijk XVI-stijl opgetrokken. In de hoek tussen noord- en oostvleugel, bevindt zich het Klein Pand uit de 17de eeuw.


ID: 25482 | Bouwkundig element

Ryhovesteen

Onderstraat 22 (Gent)
Oorspronkelijk steen uit de 13de eeuw, zogenaamd Braemsteen, aangepast in de 16de, 18de tot 19de eeuw. Voorgevel met trapgevel van vier traveeën met twee bouwlagen, opgetrokken uit Doornikse steen met recentere verankerde bakstenen geveltop. Achtergevel in Doornikse steen met trapgevel met zadeldakjes, uit de 13de eeuw. Overige gebouwen opklimmend tot de 16de eeuw: links bakstenen bijbouw met trapgevel, achterin gelegen stallen aan de binnenplaats en een diephuis met trapgevel, aanleunend links bij de voorgevel.


ID: 88343 | Bouwkundig element

Rabot

Opgeëistenlaan 2A (Gent)
Versterkte sluis gebouwd op het Lieve-kanaal ten zuidwesten van de verdedigingsgordel rondom de stad. Eerstesteenlegging, volgens de tweede gevelsteen, op 13 juni 1489, de werken zijn voltooid in 1491. Rechthoekig centraal gebouw onder zadeldak geflankeerd door twee ronde torens onder een kegelvormige spits met bekroning van de windvanen, opgetrokken uit Balegemse zandsteen in breuksteenverband.


ID: 26687 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Achtendries

Orchideestraat 51, 51A-C (Gent)
Huidig kasteel in classicistische stijl opgetrokken op de resten van een oudere constructie opklimmend tot de late middeleeuwen. Kasteel Achtendries bevindt zich in een gedeeltelijk behouden park. Ruim dubbelhuis met negen traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw met aanpassingen uit 19de eeuw.


ID: 25636 | Bouwkundig element

Burgerhuis met trapgevel

Plotersgracht 39-41 (Gent)
Huis met trapgevel van 6 trappen + topstuk en twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 15de eeuw, begin 20ste eeuw volledig gerestaureerd met vernieuwing van materiaal. Overkragende bovenverdieping op acht verhoogde tudorboogjes met zandstenen kraagstenen gedragen door kopjes.


ID: 301347 | Archeologisch geheel

Site van het Prinsenhof

Pluimstraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal, Simon de Mirabellostraat, Zilverhof (Gent)
De site van het Prinsenhof in Gent, geboorteplaats van Keizer Karel, is één van de weinige bewaarde hertogelijke paleizen in Vlaanderen.


ID: 25671 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterhuis

Predikherenlei 3 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met afgewolfde bedaking met dakkapel. Bepleisterde lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag uit tweede helft 18de eeuw. Achterbouw vermoedelijk daterend uit 13de-14de eeuw en mogelijk te identificeren als het zogenaamde steen van de familie Nodenay.


ID: 25673 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Predikherenlei 5 (Gent)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping onder afgewolfd dak. Hardstenen lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag, volgens archiefstukken daterend van 1780. Achterbouw uit de 13de-14de eeuw van Doornikse kalksteen, onderdeel van grotendeels verdwenen 'steen'.


ID: 19594 | Bouwkundig element

Herenhuis

Prinsenhof 10 (Gent)
Herenhuis met L-vormige plattegrond; inplanting en gevellijn stemmen overeen met een van de toegangspoorten tot het verdwenen "Prinsenhof". Van deze poort zouden de overwelfde kelder op zuilen, de zandstenen plint en de aanzet van de toren resteren.


ID: 19605 | Bouwkundig element

Herenhuis met atelier en tuin

Prinsenhof 71 (Gent)
Een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht.