Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1366 resultaten


ID: 307979 | Bouwkundig element

Delen van het Leeuwenhof

Prinsenhof 79 (Gent)
De noordmuur, westmuur en zuidmuur van het koetsgebouw van Prinsenhof 79 zijn een onder­deel van het zoge­noem­de Leeu­wen­hof, we­reld­beroemde dierentuin die vanaf de 15de eeuw bij het Prinsen­hof hoorde en een rijke collec­tie aan exotische dieren bevatte.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 19647 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Sanderswal 4-5, 6 (Gent)
Drie onderkelderde rijhuizen van respectievelijk twee, drie en twee traveeën, en twee, drie en twee bouwlagen, onder zadeldak. Rooilijn van deze gevels overeenstemmend met de noordgevel van de noordvleugel van het verdwenen slot Prinsenhof, palend aan de kasteelgracht. In kern opklimmend tot de 15de eeuw.


ID: 19648 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sanderswal 8 (Gent)
Vervallen dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, in kern opklimmend tot de 15de eeuw. Huidige gevelopstand daterend van een aanpassing uit de tweede helft van de 18de eeuw. In een achterbouw bleef op de begane grond een brede geprofileerde zandstenen pilaster bewaard, waarschijnlijk van de kapel van het Prinsenhof.


ID: 25729 | Bouwkundig element

Stadswoning

Serpentstraat 4-6 (Gent)
Gereconstrueerd historisch huis. Oorspronkelijk een trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, opgetrokken uit baksteen. Muurdelen in Doornikse kalksteen, te dateren uit de 13de-14de eeuw, zijn geïntegreerd in de reconstructie. De middeleeuwse kelder is bewaard.


ID: 24555 | Bouwkundig element

Belfort

Sint-Baafsplein (Gent)
Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw. Vermoedelijk was het oorspronkelijke ontwerp van de hand van de meestermetser Jan van Haelst. De huidige stenen torenspits dateert van 1911-1913. Het gotische gebouw heeft een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit Doornikse kalksteen.


ID: 25750 | Bouwkundig element

Hotel Haemelinck

Sint-Baafsplein 10, 10A-B (Gent)
Enkelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit 1739 met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel qua structuur aansluitend bij de Lodewijk XIV-stijl. Van het vermoedelijk 14de-eeuwse herberg Roosencranscken rest de achterbouw: breed gebouw van twee bouwlagen onder sterk hellend zadeldak met zijpuntgevel.


ID: 25743 | Bouwkundig element

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafsplein 1A (Gent)
Sint-Baafskathedraal, waarvan de oudste vermelding opklimt tot 942. De bouwgeschiedenis van dit overwegend gotisch gebouw is zeer complex. De belangrijkste bouwcampagnes omvatten de bouw van het koor op het einde van de 13de eeuw en eerste helft 14de eeuw onder invloed van Noord-Franse en Scheldegotiek, de bouw van westtoren in Brabantse gotiek in 1462-1534, en de bouw van schip en transept in 1533-1559.


ID: 216564 | Bouwkundig element

Muurschilderingen crypte Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafsplein 1A (Gent)
Muur- en gewelfschilderingen, 14de eeuw, 15de eeuw, eerste kwart 16de eeuw, in de crypte. Ze werden grotendeels in 1936-1937 ontdekt tijdens verbouwingswerken en blootgelegd door Frans Coppejans.


ID: 26910 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis met kerkhof

Sint-Kruis-Winkeldorp 67 (Gent)
Oudste vermelding in 1629, doch kern opklimmend tot eind 13de of begin 14de eeuw. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, geflankeerd aan de zuidelijke zijde door rond traptorentje en aan de noordelijke zijde een doopkapel in het verlengde van de zijbeuk, een schip van drie traveeën, koor van twee traveeën met zijbeuken. Ommuurd kerkhof omheen de kerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens.