1366 resultaten
ID: 25842 | Bouwkundig element
Sint-Michielsplein 1 (Gent)
Bepleisterde en witgeschilderde gevel met imitatiebanden van één bouwlaag. Vermaard en enig snoepwinkeltje met trap die leidt naar overwelfde kelder uit de 13de eeuw, overblijfsel van het oude Hof van Ravenstein.
ID: 25841 | Bouwkundig element
Sint-Michielsplein 30 (Gent)
In 1440 werd de bouw van de huidige Sint-Michielskerk begonnen waarbij aanvankelijk het oude vroeggotische koor behouden werd. Laatgotische basiliek in Brabantse stijl met plattegrond in de vorm van een Latijns kruis, driebeukig schip van vijf traveeën met vijf zijkapellen; portaal met breedte van middenbeuk en anderhalf travee diep tussen de eerste twee traveeën vormt de benedenruimte van de ingebouwde vierkante westtoren.
ID: 25890 | Bouwkundig element
Sint-Veerleplein 11 (Gent)
In 1180 gebouwd door Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen, op de plaats van een kleiner kasteel uit de 9de-10de eeuw, en naar het voorbeeld van de versterkte kastelen door de kruisvaarders in Syrië opgericht. Het complex, slechts ten dele met water omringd, bestaat uit een poortgebouw, een ringmuur met walgang, een krocht, een donjon met bijgebouwen en het huis van de graaf.
ID: 19756 | Bouwkundig element
Sleepstraat 3 (Gent)
Breedhuis met twee bouwlagen en vijf traveeën, onder twee gelijklopende zadeldaken, waarschijnlijk uit 17de eeuw maar mogelijk zelfs met een oudere kern die opklimt tot 14de eeuw. Achtergevel opgevat als een verankerde, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met twee bouwlagen en vijf traveeën.
ID: 19148 | Bouwkundig element
Spanjaardstraat 10 (Gent)
Voormalig Gandaklooster, vanaf 864 Sint-Baafsabdij genoemd naar de Heilige Bavo. Heropbouw vanaf 940, maar grootste bouwcampagne in tweede helft 12de eeuw. Gedeeltelijk gesloopt in 1540 voor bouw Spanjaardkasteel. Tot circa 1830 kazerne, nadien ontmanteling en afbraak van de citadel: herontdekking van de oude abdij en besluit tot conservatie van de ruïnes, sinds 1882 Museum voor Stenen Voorwerpen. De inplanting der abdijgebouwen volgt grotendeels het eenvoudige grondplan van een benedictijnerabdij uit de vroege middeleeuwen. De gebouwen zijn grotendeels uitgevoerd in Doornikse steen, en met uitzondering van de gerestaureerde noordvleugel grotendeels in puin of verdwenen.
ID: 26921 | Bouwkundig element
Twaalfroeden (Gent)
Oude landbouwuitbating, vermeld sinds de 15de eeuw en eigendom van Gentse patriciërsfamilies. Ver achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een populierendreef, voorheen omwald. Sporen van een "motte" met twee concentrische grachten, heden nog bewaard ten noorden van de hoeve.
ID: 26007 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 6 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen afgedekt met een schilddak met 19de-eeuwse uitzicht, doch met oudere kern. Bakstenen lijstgevel afgezet met gecementeerde hoekblokken op een arduinen plint.
ID: 26075 | Bouwkundig element
Vrijdagmarkt 36 (Gent)
Het Toreken werd tijdens het derde kwart van de 15de eeuw gebouwd als gildenhuis van de huidenvetters of leerlooiers. Van 1980 tot 1983 werd het gerestaureerd en uitgebreid naar ontwerp van Jean Van den Bogaerde, met medewerking van onder andere Romain Berteloot.
ID: 26094 | Bouwkundig element
Vrouwebroersstraat 3-7 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, ontstaan door het samenvoegen van twee woningen uit de 15de en de 17de eeuw.
ID: 8340 | Bouwkundig element
Boerenhol (Geraardsbergen)
Toren verwoest in 1485 door de soldaten van Jan de Ligne; nadien heropgebouwd. In 1686 hersteld op bevel van abt Foucqier van de Sint-Adriaansabdij. In de middeleeuwen gebruikt als vergaderplaats voor de boogschutters van Sint-Sebastiaan.