Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 27222 | Bouwkundig element

Cisterciënzerinnenabdij van Maagdendaele

Maagdendale 9, 29-31 (Oudenaarde)
Abdijgebouwen en -kerk opgetrokken rond 1300 en het begin van de 16de en 17de eeuw. Vernielingen door brand tijdens de bombardementen van de Fransen in maart 1684. Heropbouw onder abdis Cecilia Remy en Eleonora Der Kinderen nog tot midden 18de eeuw. Van de voormalige abdij bleven enkel een gedeelte van de kerk, abdissenhuis met gastenkwartier en poorthuis bewaard.


ID: 27232 | Bouwkundig element

Brouwerij De Rebbe

Markt 14 (Oudenaarde)
Brouwerij De Rebbe reeds vermeld in de 15de eeuw, Diephuis met middeleeuwse kern, van drie traveeën en vier bouwlagen onder vooraan afgeschuind zadeldak met aangepaste heden gecementeerde lijstgevel en nieuwe pui.


ID: 27240 | Bouwkundig element

Huis De Roose

Markt 24 (Oudenaarde)
Huis De Roose, eertijds horend bij een brouwerij. Reeds bekend begin 16de eeuw. Rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak en erachter gelegen diephuis, gevel uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. Rechthoekige vensters op lekdrempels, vernieuwd in 1911. Twee achter elkaar gelegen kelders, vermoedelijk uit de 13de eeuw.


ID: 27241 | Bouwkundig element

Huis De Craeye

Markt 26 (Oudenaarde)
Huis De Craeye, voorheen brouwerij, reeds vermeld in de 15de eeuw. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, en oude kern, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel in empirestijl uit begin 19de eeuw. Kelder vermoedelijk uit de 13de eeuw; tweebeukige ruimte onder kruisribgewelven gedragen door hardstenen zuiltjes met knopkapiteel.


ID: 27243 | Bouwkundig element

Huis De Tanghe

Markt 29 (Oudenaarde)
Onderkelderde bak- en zandsteenbouw met in- en uitgezwenkte gevel in barokstijl van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit de 16de eeuw. Cartouches in geveltop met vermelding Anno 1670, aangebracht bij de restauratie van 1912. Twee achter elkaar gelegen kelders uit de 13de eeuw.


ID: 27251 | Bouwkundig element

Café De Hertog van Brabant en Comte de Flandre

Markt 38 (Oudenaarde)
Café, minstens sedert de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd De Hertog van Brabant en Comte de Flandre. Diephuis van drie traveeën, vier bouwlagen boven de kelderverdieping en afgesnuit zadeldak. Pand uit de 17de eeuw met middeleeuwse bouwresten, later verhoogd met een ondiepe verdieping. Verankerde zandstenen lijstgevel met enkelhuisopstand.


ID: 27262 | Bouwkundig element

't Voogdenhuus

Markt 57 (Oudenaarde)
Eigendom van de stad en tot de oprichting van het stadhuis vergaderzaal van de oppervoogden. Grotendeels afgebrand in 1803 en heropgebouwd in empirestijl met behoud van de oude overwelfde kelders. Heden breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten dakkapellen; voorheen met drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint met keldergaten.


ID: 27264 | Bouwkundig element

Huis Den Ouden Steen

Markt 60-61 (Oudenaarde)
Herberg met kaatsspel, reeds bekend midden 15de eeuw. Twee woningen vanaf begin 19de eeuw pas. Nummer 60. Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en diepe bouw met oudere kern achteraan. Nummer 61. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, met voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw en zeer oude kern. Zijgevel deels opgetrokken uit Doornikse steen met kraagstenen bovenaan, in kern daterend uit de 13de tot 14de eeuw.


ID: 27312 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersplein 1, Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 8-9 (Oudenaarde)
Het hospitaal werd ondergebracht binnen de stadspoorten, achter de Sint-Walburgakerk. Poortgebouw in neotraditionele baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect A. Vossaert van 1893. Oostwest-georiënteerd gebouw, mogelijk in kern de vroegere vergaderzaal van de bogaarden, daterend uit de 13de eeuw, later gebruikt als ziekenzaal en kapel. Kloostergebouwen met verschillende vleugels gegroepeerd rondom een onregelmatige vierkante hof met pandgangen op de begane grond. Bisschopskwartier, receptiegebouw met een voor de Zuidelijke Nederlanden uitzonderlijke gevel in renaissancestijl, naar ontwerp van Symoen De Pape van 1623-33. Sint-Elisabethgesticht van 1905 naar plannen van architect A. Vossaert, geïnspireerd op de 18de-eeuwse vleugel; circa 1930 grondig gewijzigd. Ten westen werden in 1937-38 nieuwe ziekenhuisvleugels gebouwd door architect Amandus Robert Janssens in aangepaste stijl.


ID: 27270 | Bouwkundig element

Huis In de Gouden Schaar

Nederstraat 5 (Oudenaarde)
Winkelhuis met vroeg-19de-eeuwse kern en vernieuwde gecementeerde eclectische gevel met Régence-invloed, drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak met dakvenster, van 1923.