2371 resultaten
ID: 73987 | Bouwkundig element
Terkleppe 10 (Brakel)
Vroegere maalderij met rechts aanpalend molenaarswoning. Elektrisch aangedreven maalderij in werking tot circa 1975. Samen met loodrecht achter aansluitende vroegere bedrijfsgebouwen van bijhorend hoevetje, voornamelijk in de jaren 1980 ingrijpend aangepast tot huidige vrij riante landelijke woning. In de ruime bijhorende tuin naast de Kleppebeek, werd één van de twee vroegere spaarvijvers opnieuw aangelegd.
ID: 12883 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 21 (Brecht)
Gotische kerk behorend tot de Kempische school, gebouwd in opdracht van graaf Antoine de Lalaing en Elisabeth van Culembourg; zogenaamd De kathedraal van de heide, metommuurd en beboomd kerkhof.
ID: 12877 | Bouwkundig element
Kerklei 46 (Brecht)
De oorspronkelijke kerk dateerde van de 16de eeuw en vergroot naar ontwerp van Eugeen Gife in 1863.
ID: 200480 | Bouwkundig element
Mudaeusstraat (Brecht)
De hardstenen restanten van de schepenbank zijn versierd met wortelmotieven. Van de kaak bleven enkel fragmenten van het voetstuk bewaard.
ID: 71027 | Bouwkundig element
Barrierstraat 6 (Bree)
Laatgotische, tweebeukige kerk uit het begin van de 16de eeuw, met romaanse westelijke toren uit de 12de eeuw, waarvan de vroegromaanse onderbouw in visgraatverband dateert uit de 10de-11de eeuw.
ID: 71049 | Bouwkundig element
Dorpstraat 10 (Bree)
De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van vier traveeën met voorstaande westelijke toren, en een koor van twee rechte traveeën met vijfzijdige sluiting en sacristie tegen de westelijke, rechte koortravee aan de zuidelijke zijde.
ID: 70822 | Bouwkundig element
Hoogstraat (Bree)
De Sint-Michielskerk behoorde aan het Sint-Bartholomeuskapittel van Luik, dat begever en tiendheffer was. De oorspronkelijke kerk werd waarschijnlijk gesticht door de graven van Loon. Deze kerk kwam in het bezit van gravin Ermengardis, en behoorde bij haar schenking aan het kapittel.
ID: 70854 | Bouwkundig element
Markt 2 (Bree)
Alleenstaand gebouw, ten westen van de kerk, en vroeger met de achtergevel tegen het kerkhof aanleunend. Breedhuis in Lodewijk XIV-stijl. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met centraal klokkenruitertje met beiaard onder een koepelvormig dakje.
ID: 70855 | Bouwkundig element
Markt 8 (Bree)
L-vormig gebouw in Maasstijl, met laatclassicistische ordonnantie. Het huis heeft een zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw, doch werd in verschillende perioden grondig verbouwd. Het diephuisgedeelte dateert in zijn huidige vorm uit de tweede helft van de 17de eeuw.
ID: 86041 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Opitterkiezel 200 (Bree)
De plattegrond beschrijft een thans éénbeukig schip van vier traveeën en een koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting; de westelijke travee fungeert als portaal. Mergelstenen gebouw op een sokkel van Maaskeien; een kleine ijzerzandstenen muurpartij in de noordgevel. Omhaagd perceel met rijen lindes waarvan een deel gekandelaard.