Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6318 resultaten


ID: 41461 | Bouwkundig element

Heimolen

Molenheidestraat (Aarschot)
De Heimolen is een 17de-eeuwse korenmolen, type houten staak- of standaardmolen met open voet, waarvan de bouw in 1662 werd aangevat.


ID: 41437 | Bouwkundig element

Woning in traditionele bak- en zandsteenstijl

Th. De Beckerstraat 17 (Aarschot)
Huis van de 16de-, 17de eeuw, met vier verdiepingen en trapgevel bekroond met een overhoeks topstuk.


ID: 41438 | Bouwkundig element

Stadswoning

Th. De Beckerstraat 20-22 (Aarschot)
17de-eeuws huis met sterk gewijzigde voorgevel.


ID: 200987 | Bouwkundig element

Moedermeule met molenaarswoning

Waterloosstraat 1 (Aarschot)
De Moedermeule van Gelrode is een tot de 17de eeuw opklimmende korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen was afkomstig van Mechelen en werd in 1830 verplaatst naar een heuvel in Gelrode. De molenaarswoning getuigt van vakwerkbouw.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 12429 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Briez

Hof-te-Briezlaan 20 (Aartselaar)
Door weiland omringde, oorspronkelijk omgrachte hoeve. Heden bestaande uit een rechthoekig gebouw waarin het woonhuis zich bevindt, met overblijfsel van ingangspoort en stallingen met een kern uit de 17de eeuw.


ID: 12417 | Bouwkundig element

Bruynboordhoeve

Kontichsesteenweg 62 (Aartselaar)
In U-vorm geplaatste hoeve bestaande uit woonhuis met kern uit het tweede kwart van de 17de eeuw. Haakse stallingen met in het verlengde een langsschuur en wagenhuis.


ID: 12449 | Bouwkundig element

Hoeve

Zinkvalstraat 5 (Aartselaar)
Naar verluidt vroegere pastorie van Hemiksem uit de 18de-19de eeuw. Afhankelijk van kasteel Cleydael. Thans bestaande uit: woonhuis uit de 17- 18de eeuw geflankeerd door stallingen, kleine schuur, kleine stalling en een rechthoekig wagenhuis.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 38830 | Bouwkundig element

Abdij van Affligem

Abdijstraat 6, 6A (Affligem)
Stichting van een religieuze gemeenschap circa 1080, kort nadien opgericht als Novum Monasterium, naar de regel van Sint-Benedictus, afhankelijk van het bisdom Kamerrijk.