Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 86669 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 79 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie hoofdvolume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk ouder zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Beraapte lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Nieuwe gootlijst. Horizontale gevelgeleding door doorlopende cordonlijsten.


ID: 86672 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hulstplein (Tielt)
Kruis, geplaatst tegen de oostgevel van de elektriciteitscabine in de noordoostelijke hoek van het park, maar oorspronkelijk bevond het zich aan de gevel van de weverij van Jean-Baptiste Vande Vyvere (1851) op de zuidwestelijke hoek met de Beernegemstraat. Christusbeeld op houten kruis onder overkragend en geschoord zadeldakje waarvan bebording afgezoomd door driepasmotief.


ID: 86677 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hulststraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met het naastliggende pand nummer 21 opgetrokken volgens kadaster in 1893 in opdracht van de fabrikanten Fredericq en Joseph Vande Vyvere. Breedhuis van oorspronkelijk zes, heden vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak.


ID: 86678 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hulststraat 27 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1871 in opdracht van de fabrikant Fredericq Vande Vyvere. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbruine bakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht getoogde (begane grond) en van afgeronde hoeken (licht gekleurde baksteen) voorziene muuropeningen. Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk (T-ramen). Deur in geprofileerde natuurstenen omlijsting met klassiek recht hoofdgestel. Natuurstenen trap (twee treden). Gietijzeren voetschraper rechts.


ID: 87207 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hulswallestraat 4 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een begraasd erf met boomgaard. In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1835 wordt een nieuw boerenhuis opgetrokken op de plaats van een ouder woonhuis (noordelijk volume met nok haaks op straat). De schuur/ stal langsheen de straat wordt vernieuwd of herbouwd in 1875. Het zuidelijke volume (heden nummer 8) is vernieuwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 86679 | Bouwkundig element

Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ieperstraat (Tielt)
Gedenkteken in art-decostijl uit 1938 naar ontwerp van de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren, bestaande uit een natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning, een bovenbouw tussen gestileerde biddende engelfiguren en een bekronend bronzen Heilig Hartbeeld. In de onderbouw is een bronzen hoogreliëfplaat (1898) ingewerkt, naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule, ter herdenking van de Boerenkrijg.


ID: 86681 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


ID: 86682 | Bouwkundig element

Winkel

Ieperstraat 17 (Tielt)
Voormalig winkelhuis, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie bebouwing weergegeven op het stadsplan van 1786 van Philip Jan Lemaieur en op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 86683 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 19 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in het bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder geschilderde houten kroonlijst. Muurankers.


ID: 86684 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 21 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis met empire-inslag, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.  Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nummers 19 en 21, in bezit van brouwer Henri Strack. Breedhuis van drie/vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Aangepaste begane grond met links, houten winkelpui met neoclassicistische inslag onder overkragend hoofdgestel op consoles, en rechts, inrijpoort met nieuwe garagepoort. Deur met bovenlicht.