Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87059 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Sterrestraat 20-22 (Tielt)
Dorpswoningen. Het volume dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, tijdens het interbellum voorzien van een gevelcementering.


ID: 87062 | Bouwkundig element

Hoeve

Sterrestraat 54 (Tielt)
Hoevetje, in samenstel met aanpalend pand opgetrokken vóór 1830. Minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie deuromlijsting. Witgekalkt bakstenen boerenhuis van vier traveeën met grijsgeschilderde plint onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen


ID: 87063 | Bouwkundig element

Dorpswoning met atelier

Sterrestraat 56 (Tielt)
Eenlaagse dorpswoning met atelier, volgens kadaster langsheen de straat opgetrokken in 1890, rond 1922 uitgebreid aan westzijde. Verankerd bakstenen volume van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 87055 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sterrestraat 8 (Tielt)
Dorpswoning, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, zie bestaand volume aangeduid op primitief kadasterplan (circa 1830). Eénlaagswoning in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint. Vernieuwd zadeldak in mechanische pannen, vernieuwde lijstgoot. Getoogde muuropeningen met fraaie rolluikkasten uit circa 1900. Voordeur met tweeledig bovenlicht.


ID: 87065 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sterrestraat 82 (Tielt)
Dorpswoning, in site opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, zie voorkomen op het primitief kadasterplan (circa 1830). Aanvankelijk één woning met achtergelegen bijgebouw, volgens kadaster in 1836 opgedeeld in twee wooneenheden.


ID: 87178 | Bouwkundig element

Hoeve Strichtensgoed

Strichtensgoedstraat 1 (Tielt)
Historische hoeve met deels omwald woonhuis op terp teruggaand tot 1773 doch met oudere kern, en landgebouwen uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Als centrum van gelijknamige middeleeuwse heerlijkheid klimt de site minimaal op tot 1290. Het boerenhuis met terp en hoefijzervormige omwalling is beschermd als monument; de omgeving van de hoeve, met inbegrip van het erf en de bijgebouwen is beschermd als dorpsgezicht.


ID: 87179 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Tieltvoetweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen aan zuidzijde van de graswegel Tieltvoetweg, ter hoogte van de zuidoostelijke hoek van hoeve Kantestraat nummer 5. Volgens schriftelijke bronnen gebouwd na de Eerste Wereldoorlog door de hoevebewoners als dank voor bescherming. Smalle bakstenen kapel onder zadeldak met aandaken, gecementeerde plint. Rondboogvenstertjes met fraaie kruisvormige deels gekleurde beglazing en betegelde onderdorpels. Bakstenen stoepje. Spitsboogvormige toegang afgesloten met ijzeren hek. Oculus. Bekroond met betonnen kruis.


ID: 86923 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Tramstraat 22 (Tielt)
Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele inslag, gebouwd volgens kadaster in 1893 in opdracht van Nestor De Jonge, landmeter van het kadaster. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel met geblokte hoekbanden en vensteromlijstingen in simili. Deurtravee opgevat als centraal risaliet tussen witstenen penanten. Paneeldeur met getoogd bovenlicht waarboven balkon op natuurstenen voluutconsoles met fraai gestileerde smeedijzeren balkonleuning.


ID: 86921 | Bouwkundig element

Herberg De Tramstatie

Tramstraat 4 (Tielt)
Voormalige herberg "De Tramstatie", uitgebaat tot 1919 in een pand dat volgens kadaster samen met twee naastgelegen huizen gebouwd wordt in 1893 in opdracht van koopman Emiel Christiaens. Verbouwd en uitgebreid met aanbouw aan de tuinzijde in de jaren 1920 waarna in gebruik als handelspand.


ID: 87221 | Bouwkundig element

Steenovenhoeve

Uitweg 12 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen daterend uit de 19de eeuw, gelegen op het einde van de Uitweg, die een oorspronkelijke functie heeft als toegangsweg tot de hoeve. Een oost-west georiënteerd boerenhuis staat aan de noordzijde van het erf en werd verbouw omstreeks 1855 en later in de 20ste eeuw. Ten zuidoosten van het woonhuis ligt een overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met duivenhokje. Aan de noordzijde is een bakhuisje aangebouwd. Ten zuidwesten, haaks op het woonhuis, bevindt zich de schuur met stal in het verlengde, gedateerd 1884.