Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 88445 | Bouwkundig element

Hotel Lekkerbek

Heidekapelstraat 32 (Waasmunster)
Deze infrastructuur heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de omgeving van de Heidekapel tot een toeristisch-recreatief gebied. Samen met de aanpalende winkel en wagenmakerij, behoorde dit landelijke gebouw voorheen tot het type langgestrekte hoeve, deels 19de-eeuws en ouder. Sinds 1932 herhaaldelijk aangepast.


ID: 88446 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Heidestraat 49 (Waasmunster)
Landhuisje teruggaand op een boerenarbeidershuis waarvan de bouw gekadastreerd is in 1852. Breedhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak.


ID: 88447 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 3 (Waasmunster)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen van omstreeks 1900, illustratief voor de bouwschaal voor de kleinere doorsnee burgerhuizen van die tijd. Bakstenen lijstgevel.


ID: 88452 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hoogstraat 35 (Waasmunster)
Herenhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, met ontpleisterde bakstenen lijstgevel op hardstenen sokkel.


ID: 88454 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 43 (Waasmunster)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 88448 | Bouwkundig element

Huis Ons Juweel

Hoogstraat 5 (Waasmunster)
Café en twee appartementen. Geconstrueerd in 1931-32 door vergroting / verandering van een bestaand huis. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak. Hoge lijstgevel van baksteen en kunststeen met hoger opgaande hoekpostamenten.


ID: 88455 | Bouwkundig element

Herberg De Ster

Hoogstraat 62 (Waasmunster)
Opmerkelijk dorpshuis ingeplant op oude rooilijn en rechts palend aan het park van kasteel Ortegat. Breedhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder een rechts afgewolfd pannen zadeldak. Jaartal 1869 in een overschilderd ruitvormig steentje op de sluitsteen van de voordeur.


ID: 88474 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Petrus en Paulus

Kerkstraat (Waasmunster)
Vrijstaande kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde tegenover een weinig uitgesproken plein, voorheen met deels omringend kerkhof. Een driebeukige romaanse kruiskerk van Doornikse kalksteen, werd eind 15de-begin 16de eeuw in laatgotische stijl verbouwd. Later hadden nog enkele 18de- en 19de-eeuwse verbouwingen plaats. Er zijn echter ook aanwijzingen gevonden voor het bestaan van een eerste romaans eenbeukig kerkje.


ID: 88478 | Bouwkundig element

Sint-Franciscusschool

Kerkstraat 12 (Waasmunster)
De huidige school omvat naast vrij jonge gedeelten een paar oudere schoolgebouwen, waarschijnlijk nog deels opklimmend tot begin de jaren 1880/1884 en in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepast en uitgebreid. Aan de straat een rechthoekig schoolgebouw van twee hoge bouwlagen, onder zadeldak, aanvankelijk slechts één bouwlaag tellend en omstreeks 1930 met een bovenverdieping verhoogd.


ID: 88479 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 13 (Waasmunster)
Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën met pannen zadeldak en grotendeels ontpleisterde lijstgevel met hoge rechthoekige vensters qua schaal en verhoudingen illustratief voor de grootschalige woningen uit de eerste helft van de 19de eeuw in de oude gemeentekern.