Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 88521 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Spreess

Kuilstraat 15 (Waasmunster)
Kasteelhoeve, gelegen ten zuidwesten naast het kasteel. Het haaks ten opzichte van de straat ingeplant onderdeel van de vroegere kasteelhoeve vervangt sinds 1855 een kleiner bijgebouw. Het symmetrisch aangelegd langwerpig gebouw omvat een lang voormalig boerenhuis van één bouwlaag geflankeerd door twee uitspringende en hoger opgaande hoekpartijen van twee bouwlagen onder schilddak.


ID: 88532 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Neerstraat (Waasmunster)
Heilige Barbarakapel, volgens opschriften aangebracht op de buitenzijde werd de in 1756 gebouwde kapel in 1819 door Antoon Van Hoorick herbouwd. Neoclassicistisch getinte achtzijdige wegkapel afgedekt door tentdakje, bekroond door ijzeren kruis op bol.


ID: 88533 | Bouwkundig element

Wegkruis met kruisbomen

Neerstraat (Waasmunster)
Wegkruis, ingeplant op een met breuksteen laag ommuurd en deels verhard rechthoekig hoekperceel, tevens afgezoomd met haag en gemarkeerd door een lindeboom en meidoorn die de goede en kwade moordenaar zouden verbeelden.


ID: 88531 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Neerstraat 28 (Waasmunster)
Waarschijnlijk aanvankelijk een molenaarshuis gebouwd in 1890 door Felix Geltmeijer naast de bestaande houten korenwindmolen van het molenaarsgeslacht Geltmeyer. De windmolen, ook bekend als de Nerenmolen werd afgebroken in 1928, bijhorende maalderij recent verdwenen.


ID: 88536 | Bouwkundig element

Rij van drie boerenarbeiderswoningen

Neerstraat 361-365 (Waasmunster)
Rij van drie boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 88543 | Bouwkundig element

Hoeve

Nijverheidslaan 207 (Waasmunster)
Hoeve met aan de straat gelegen boerenburgerhuis van 1916; volgens bouwsporen in de achtergevel deels teruggaand op een ouder boerenhuis van één bouwlaag dat werd verhoogd en aangepast. Links aanpalende constructie van drie traveeën, wellicht opklimmend tot minstens begin 18de eeuw. Haaks op de straat ingeplante lange bedrijfsvleugel vermoedelijk 19de-eeuws.


ID: 88549 | Bouwkundig element

Gemeentelijke jongensschool van wijk Ruiter

Oudeheerweg-Ruiter 179-181 (Waasmunster)
Gemeentelijke jongensschool van de wijk Ruiter. Landelijk wijkschooltje van één bouwlaag door de gemeente opgericht in 1867. Aanvankelijk bestaand uit het rechthoekige aan de straat palend hoofdgebouw, gedateerd 1867 in de sluitsteen van de voordeur.


ID: 88552 | Bouwkundig element

Landhuis kunstschilder Edmond Verstraeten

Pelkemstraat 2 (Waasmunster)
Voormalig landgoed uit 1900 van kunstschilder Edmond Verstraeten, gelegen op Sombeke. Hoog ingeplant landhuis in neostijl met uitzicht op de dieper gelegen Durmevallei. Achter en parallel aan het landhuis: groot bakstenen landgebouw van vroegere stallen met remise en hooizolder.


ID: 88558 | Bouwkundig element

Waterpomp

Rivierstraat (Waasmunster)
Gietijzeren openbare waterpomp, geïnstalleerd in 1877 voor de bewoners zonder watervoorziening.


ID: 88556 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Rivierstraat 10 (Waasmunster)
Dorpshuisje, naar verluidt voorheen een cafeetje. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint; één bouwlaag en drie traveeën breed met pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1873.