Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 88555 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Rivierstraat 4 (Waasmunster)
Dorpswoning haaks ingeplant op de hoek met een korte zijsteeg. Eenvoudig huis van één bouwlaag opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Ernaast op het eind van het steegje gelegen bijhorend diephuisje, volgens kadasterarchief van 1931.


ID: 88559 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Rivierstraat 54 (Waasmunster)
Arbeiderswoning van anderhalve bouwlaag en drie traveeën met afgeschuinde hoektravee, naar verluidt vroeger café. Eenvoudig ondiep hoekhuisje met pannen zadeldak, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 88557 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Rivierstraat 9 (Waasmunster)
Laag arbeidershuisje van één bouwlaag en drie traveeën, volgens kadasterarchief gebouwd in 1864, nu in gebruik als berging bij nummer 9. Illustratief voor het vroeger dominerende huistype binnen het straatbeeld.


ID: 88560 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius abt

Rodendries (Waasmunster)
Sint-Antoniuskapel uit 1628, gelegen midden op het driehoekige plein aan de Rodendries op een langwerpig perk deels omzoomd door bomen en lage aanplantingen met hagen. Eenbeukige kapel op rechthoekige plattegrond, vier traveeën lang en afgedekt door een leien zadeldak. De aanvankelijke kapel was slechts twee traveeën lang en bezat een nagenoeg vierkante plattegrond. De bidplaats onderging herhaaldelijk verbouwingen.


ID: 88707 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Rodendries 24 (Waasmunster)
Een van de laatste als dusdanig herkenbare lage 19de-eeuwse kleine woningen op het plein van de Rodendries tegenover de Sint-Antoniuskapel. Aanvankelijk een enkelhuisje van twee traveeën vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Lagere aanbouw uit eind 19de eeuw links op straathoek.


ID: 88595 | Bouwkundig element

Romp van Franckesmolen

Sint-Annastraat (Waasmunster)
Sterk ingekorte, lege romp van een stenen oliewindmolen, type bovenkruier (grondzeiler), die al in 1830 bestond en gekend staat als Franckesmolen of Molen van Sint-Anna.


ID: 88702 | Bouwkundig element

Veerhuis en café Het Veer

Smoorstraat (Waasmunster)
Voormalig veerhuis met boerderij en café. Gelegen aan de Durmedijk binnen het gehucht Sombeke bij het Durmeveer dat voorzag in een verbinding tussen Sombeke en Hamme ter hoogte van de Aartstraat naast de Kaai van Hamme.


ID: 88565 | Bouwkundig element

Lagere school van wijk Sombeke

Smoorstraat 2 (Waasmunster)
Huidige vrije gemengde basisschool Sint-Franciscus, teruggaand op de in 1880 gebouwde katholieke lagere meisjesschool van de wijk Sombeke. Aan de straat en lager gelegen aanvankelijk dorpsschooltje, werd gebouwd in 1882 en vergroot in 1889. Langwerpig rechthoekig schoolgebouw van één bouwlaag en zeven traveeën onder nieuw pannen zadeldak.


ID: 88570 | Bouwkundig element

Villa Celina

Smoorstraat 35 (Waasmunster)
Bescheiden bakstenen villa uit 1896, bestaand uit een éénlaags volume, mogelijke rest van een ouder boerenhuis en een haaks links aanleunend vooruitspringend volume met twee bouwlagen van twee traveeën diep onder een overstekend pannen zadeldak.


ID: 88571 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rochus

Sombekedries (Waasmunster)
De proosdijkapel uit 1642 werd in 1888 verheven tot parochiekerk en kort daarna aanzienlijk vergroot naar de plans van architect Modeste De Noyette. Bij de vergroting werd het koor afgebroken en werd de kerk voorzien van een uitspringend transept, aangebouwde sacristieën en een nieuw koor. De oude sacristie werd als doopkapel ingericht. In 1890 werd het houten klokkentorentje vervangen door een stenen toren.