Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 88717 | Bouwkundig element

Kerkhof van Sombeke

Sombekedries (Waasmunster)
Kerkhof, opgericht na schenking in november 1888 aan de kerkfabriek door de familie De Brabander van een stuk land achter de kerk van Sombeke. Een gekasseid pad links opzij van de kerk leidt naar het hoger gelegen grotendeels omhaagde kerkhof met ijzeren toegangshek in de as van het koor. Een axiaal grindpad leidt naar het centraal staande hardstenen grafmonument van de familie De Brabander. Op het kerkhof ligt de kunstschilder Edmond Verstraeten begraven.


ID: 88575 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Sombekedries 19 (Waasmunster)
Alleenstaand boerenarbeidershuis van drie traveeën, één van weinige overblijvende dorpshuisjes van slechts één bouwlaag, volgens kadasterarchief van 1889. Links typische lage aanbouw onder lessenaarsdak.


ID: 88576 | Bouwkundig element

Café De Vier Eemers

Sombekedries 22 (Waasmunster)
Typisch dorpscafé van omstreeks 1900, gelegen naast de Sint-Rochuskerk van Sombeke. Verankerde bakstenen hoekhuis van twee bouwlagen onder een half schilddak.


ID: 88577 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sombekedries 24 (Waasmunster)
Dorpshuis van één bouwlaag en vier traveeën onder haakse zadeldaken, wellicht een omstreeks 1900 aangepast bestaand dorpshuis.


ID: 88572 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sombekedries 3 (Waasmunster)
Burgerhuis met eclectische inslag van 1892-1893 in omringende tuin met hoog ijzeren hekwerk als voortuinafsluiting. Schuin ingeplant breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 88573 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sombekedries 4 (Waasmunster)
Burgerhuis met interbellum voorgevel, gelegen aan de straat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak, volgens bouwaanvraag en kadasterarchief bestaande woning van 1890 in 1939 verhoogd, vergroot en met nieuwe voorgevel naar ontwerp van architect A. D'Hooge.


ID: 88581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

Sousbeekstraat 101 (Waasmunster)
Pastorie uit 1877, gelegen binnen een grote beboomde, deels ommuurde en deels omhaagde tuin ten oosten van de in dezelfde periode opgerichte Sint-Jan-Baptistkerk. Kerk en pastorie kwamen tot stand onder impuls van onderpastoor A. Rubbens van Waasmunster centrum. Bewaarde plannen van 1876 voor de neogotische pastorie, evenals de kerk toegeschreven aan ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent.


ID: 88578 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)
Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid. De plannen voor de nieuw te bouwen Ruiterskerk zouden getekend zijn door ingenieur-architect Arthur Verhaegen uit Gent; waarschijnlijk gebeurde dit evenals die van de pastorie in 1876. De slanke kerk is een mooi voorbeeld van sobere Sint-Lucasneogotiek geïnspireerd op de 13de-eeuwse Brugse gotiek.


ID: 88582 | Bouwkundig element

Parochieschooltje met kloosterhuis

Sousbeekstraat 105 (Waasmunster)
Voormalige lagere meisjesschool met kloosterhuis van Ruiterskerk. Het aanvankelijke parochieschooltje van één bouwlaag werd op initiatief van onderpastoor A. Rubbens gebouwd in 1880. De school werd van 1881 tot 1965 bediend door de zusters van de Heiligen Herten van Jezus en Maria te Ninove. In 1904-1906 verhoogd met een bovenverdieping. Nog uitgebreid met schoollokalen in 1929 aan de achterzijde.


ID: 88579 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Sousbeekstraat 46 (Waasmunster)
Minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve met brouwerij. Nu blijft enkel de brouwerswoning over. Schuin ten opzichte van de straat en in een tuin schuilgaand boerenburgerhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak gedateerd 1798. Bouwkundige details wijzen echter op een in de tweede helft van de 19de eeuw aangepaste woning.