Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 89603 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Barrage 18 (Wielsbeke)
Eenlaagswoning, gelegen aan de oever van een beekje, een oude noordelijke Leie-aftakking. Samenvoeging van twee kleinere woningen die reeds voorkomen op het primitief kadasterplan van Waregem (circa 1830), eigendom van Bernard Van Damme, koopman te Sint-Baafs-Vijve, en gebruikt door weduwe Lantsheere. In 1834 wordt het westelijke huisje vergroot.


ID: 89543 | Bouwkundig element

Burgerhuizen met vlasschuren en loodsen

Bavikhoofsestraat 63-65 (Wielsbeke)
Samenstel van twee burgerhuizen met naast- en achtergelegen vlasschuren en loodsen. 19de-eeuwse kern, zie bouw woonhuis circa 1871 door vlashandelaar Edouard Landuyt – D'haene. In 1906 wordt het huis door dezelfde eigenaar gedeeltelijk herbouwd. Een oostelijke uitbreiding uit 1890 maakt in 1924 plaats voor de naastgelegen vlasschuur.


ID: 89451 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Plante

Bossenstraat 43 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Plante", in geschiedenis minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, thans bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse losstaande bestanddelen en boerenhuis teruggaand tot de 18de eeuw.


ID: 89452 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Breestraat (Wielsbeke)
De kapel wordt opgetrokken in 1870, vermoedelijk door de pachters van hoeve Breestraat nummer 1. Naar verluidt opgericht als vervulling van belofte voor genezing van een kindje met kanker. Als eigenaar vermeldt het kadaster Jean Baptiste Bethune - van Outryve d'Ydewalle uit Gent, gekend als neogotisch architect. Veldkapel in witgekalkte baksteen op gepekte plint, onder zadeldakje in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), waarop een smeedijzeren kruis.


ID: 89606 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Hooghcamere

Caignaardstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Hooghcamere", bestaande uit losstaande en aaneengebouwde 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen, in kern of geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw.


ID: 89607 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Caignaardstraat 11 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum. In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiënteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde.


ID: 89610 | Bouwkundig element

Hoeve

Drogenbroodstraat 1 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 20ste-eeuwse hoevegebouwen rondom een erf. Gelegen bij een bocht van de Kasteelbeek, op de grens met Oostrozebeke. Site minstens opklimmend tot het midden van de 18de eeuw.


ID: 89453 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaverstraat 2 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen, grotendeels opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 89455 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Molstenstraat 14 (Wielsbeke)
Hoevetje, in kern daterend uit het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 89454 | Bouwkundig element

Hoeve

Grote Molstenstraat 5 (Wielsbeke)
De geschiedenis van de site klimt minstens op tot het tweede kwart van de 17de eeuw, op een kaart bij het renteboek van de heerlijkheden Vijve en Ingelmunster (1642) wordt een boerenhuis afgebeeld. Op de kaart van het vierde kanton, de "West wijck", van het landboek van Wielsbeke (1720) wordt schematisch een groot boerenhuis afgebeeld, haaks op de weg georiënteerd.