Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39155 resultaten


ID: 84039 | Bouwkundig element

Hoeve

Koelaarstraat 101 (Zele)
Hoevetje zijdelings grenzend aan het kasteelpark van het Hof ten Goede en vanouds een afhankelijkheid van het kasteel. Woonstalhuis met rechts boerenarbeidershuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aansluitende stallen en vroeger bakhuis deels geïncorporeerd in de achterkeuken.


ID: 84055 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortestraat 3 (Zele)
Voorheen semigesloten hoeve met aan de straat gelegen boerenburgerhuis in 1866 kadastraal genoteerd. Deels onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Links aansluitende toegangspoort onder doorlopend dak met gekasseide op- en doorrit.


ID: 84209 | Bouwkundig element

Kapelhof

Kouterstraat 108 (Zele)
Oorspronkelijk vrijstaand herenhuis, heden omsloten door schoolgebouwen, ten noorden van de speelplaats achter de Kouterkapel. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken, in kern van 1665, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Aansluitend bevinden zich nog twee 19de-eeuwse schoolgebouwen in L-vormige opstelling. Voormalige kloosterkapel gebouwd in 1875.


ID: 84199 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kouterstraat 12 (Zele)
Burgerhuis, aanvankelijk met L-vormige plattegrond, in sobere neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw maar grondig verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 84069 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met bijhorende stokerij Rubbens

Langemuntstraat (Zele)
Beeldbepalend herenhuis met bijhorende stokerij Rubbens op straathoek met de Oudburgstraat. Datum "1817" in latei van voordeur, wellicht verwijzend naar de her- of verbouwing van de in oorsprong 18de-eeuwse hoeve door de nieuwe eigenaars Pieter Augustin Goossens – Johanna Catharina Verherbruggen.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84071 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Langemuntstraat 11-13 (Zele)
Aanvankelijk brouwershuis van drie traveeën van circa 1870, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect Adolf Keppens aangepast, uitgebreid en dak verhoogd. Heden ruim herenhuis met L-vormige plattegrond van zes traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl en lagere aanbouw. Vrijstaand bakstenen bedrijfsgebouw deels uit het begin en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 84076 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 41 (Zele)
Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel, gebouwd circa 1879. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met links aanpalend poortgebouw.


ID: 84078 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 57 (Zele)
Bestaand groot burgerhuis van 1879, volgens bouwaanvraag van 1939 aangepast door architect De Brauwer met aanbrenging van een nieuwe gevel met art-decoversieringen voor rijksveearts en directeur van het gemeentelijk slachthuis Jozef Van Kerckhove.


ID: 84106 | Bouwkundig element

Romp van de Doginnemolen

Langevelde 103 (Zele)
Romp van de zogenaamde Doginnemolen of Daeginnemolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd voor 1834 op een voormalig molenaarshof dat mogelijk teruggaat tot de 16de eeuw.