Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39155 resultaten


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 89738 | Bouwkundig element

Huis Haegens - Staes

Lokerenbaan 67 (Zele)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen gebouwd in 1877 en in 1883 achteraan vergroot tot het huidige volume, gelegen in de onmiddellijke omgeving van de spoorlijn.


ID: 84189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ludgerus

Markt (Zele)
De barokke parochiekerk Sint-Ludgeruskerk uit het einde van de 17de-begin 18de eeuw, is opgetrokken van baksteen met een parement van okerkleurige Ledische kalkzandsteen, met behoud van elementen van de gotische kerk, opgetrokken in grijze kalkzandsteen van Gobertange.


ID: 84096 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 1 (Zele)
Ruim burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in 1880; gebouw in de jaren 1990 grondig gerenoveerd maar oorspronkelijke neoclassicistische stijl nog duidelijk herkenbaar.


ID: 84103 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Markt 16 (Zele)
Ruim herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met overstekende kroonlijst, stilistisch te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Aanvankelijk grote woning in neoclassicistische stijl met L-vormige plattegrond, traditionele dubbelhuisopstand en poortdoorrit aan de linkerzijde, teruggaand op de brouwerswoning Nelis.


ID: 84097 | Bouwkundig element

Café De Croone

Markt 7 (Zele)
Beeldbepalend café, ingeplant op een afgeplat driehoekig hoekperceel en opgetrokken in 1937 naar ontwerp van architect Maurice Vermeiren in opdracht van brouwer Gerard Van Damme als Spijshuis De Kroon met bijhorende feestzaal van circa 1893 en vergroot in 1923.


ID: 84111 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oudburgstraat 1, 1A (Zele)
Beeldbepalend herenhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met brede omlopende geprofileerde houten kroonlijst, volgens literatuurgegevens van circa 1800. Voormalige bedrijfsgebouwen van 1801, vergroot tussen 1832 en 1859 en aanvankelijk bestemd als brouwerijgebouwen en landbouwaanhorigheden.


ID: 84114 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oudburgstraat 21 (Zele)
Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met pannen, volgens stijlkenmerken en kadastergegevens in het derde kwart van de 19de eeuw opgetrokken op een oudere site met L-vormige bebouwing.


ID: 84112 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oudburgstraat 26 (Zele)
Achterin gelegen burgerhuis met betegelde voortuin en ijzeren hekwerk. Burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak. Het huidige voorkomen dateert uit 1913, maar werd niet geheel volgens het ontwerpplan uitgevoerd.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Karakteristieke neoclassicistische burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save. Haaks op de achtergevel, de voormalige dienstvleugel van één bouwlaag waarvan de koergevel voorzien is van negen pilasters. Zeer grote tuin met landschappelijke aanleg, grotendeels volgens ontwerpplan van 1895 door H. Moerman.