39149 resultaten
ID: 81127 | Bouwkundig element
Achterhoek 2 (Zwevegem)
Arbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van gewitte baksteenbouw onder vernieuwd pannen zadeldak met licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Recente aanbouw aan de rechterzijde.
ID: 80846 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 109 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht, aansluitend bij het semigesloten type. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 als volledig omwalde hoeve met grosso modo gelijke opstelling als heden. Verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom erf, met verdiepte mestvaalt voor stalvleugel. Verhoogde stoep voor woonhuis en stalvleugel. Ten noordwesten boerenhuis met bepleisterde en beschilderde erfgevel op gecementeerde plint; negen traveeën. Straatgevel met twee opkamertraveeën links. Aflijnende geprofileerde bakstenen fries. Getoogde vensters met diefijzers. Ten noordoosten stalvleugel met bakstenen troggewelf tussen ijzeren I-balken; bakstenen vloer en slieten. Ten zuidoosten dubbele dwarsschuur met houten poort met klinket. Ten westen recentere stalvleugel met aansluitend wagenhuis. Ten noordwesten, buiten het erf gelegen tweeledig bakhuisje.
ID: 80847 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 117 (Zwevegem)
Boerenarbeiderswoning van circa 1900. Eenvoudige verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel met aflijnend druiplijstje; paardenringen. Getoogde vensters met behouden schrijnwerk. Rechts, staldeur.
ID: 80848 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 131-141 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen van circa 1900 volgens spiegelbeeldschema. Verankerde bakstenen lijstgevels geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 137, met aangepaste muuropeningen. Laatste woning met gedichte deuropening.
ID: 80850 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 180-182 (Zwevegem)
Historische kasteelsite met twee behouden hoeves, de Kasteelhoeve nr. 182 en het Neerhof van het kasteel nr. 180. De dichtgeslibte omwalling is nog herkenbaar in het reliëf. De oudste vermeldingen gaan terug tot 12de eeuw. Het landboek van Zwevegem circa 1790 beeldt de twee hoeves en het omwalde opperhof af, het kasteel is al verdwenen. Nr. 180: De oudste vermelding dateert van 1740. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Nr. 182: oudste vermelding terug gaat tot 1502. In de periode 1740-1750 worden er aan de gebouwen heel wat herstellingswerken uitgevoerd. De huidige hoeve heeft losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid en deels gekiezeld erf. Ten oosten van het erf boerenhuis en toegangspoort, ten zuidoosten voormalig koetshuis van het kasteel, ten zuiden dwarsschuur en ten westen stalvleugel. Erf gemarkeerd door imposant poortgebouw in renaissancestijl, al duidelijk herkenbaar bij Sanderus 1641.
ID: 80836 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 21 (Zwevegem)
Taverne Sachsen, 19de-eeuwse herberg inspringend ten opzichte van de rooilijn en aan de straat afgezet door arduinen muurtje met ijzeren hek. Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier + één poorttravee en twee bouwlagen. Rechthoekige muuropeningen op de benedenverdieping met entablement. Vernieuwd schrijnwerk.
ID: 80837 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 24 (Zwevegem)
Beeldbepalend herenhuis met bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vanaf 1931 gemeentehuis, na de Tweede Wereldoorlog postkantoor, en latere vestigingsplaats van brandweer en gemeentelijke milieudiensten. Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch gevelparement op arduinen plint. Horizontale gevelbelijning door de muurbanden, houten kroonlijst en doorgetrokken onderdorpels. Kroonlijst rustend op decoratief uitgewerkte stenen console.
ID: 80838 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 30 (Zwevegem)
Deels onderkelderde 19de-eeuwse burgerwoning met opvallende vingerberaping en lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint, onder pannen zadeldak. Horizontale gevelaccentuering door het druiplijstje en de doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige bovenvensters in geprofileerde witgeschilderde omlijsting. Benedenvensters in geriemde omlijsting.
ID: 80839 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 36 (Zwevegem)
Eenvoudig winkel-woonhuis, vermoedelijk opgetrokken in de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde verankerde lijstgevel met waterlijstje van vier traveeën en twee bouwlagen; gecementeerde plint. Rechthoekige vensteropeningen, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting.
ID: 80841 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.