Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 76254 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Beekstraat 46-58 (Assenede)
Voormalige vellenfabriek, volgens het kadasterarchief opgericht in 1896, in 1934 omgebouwd tot acht arbeiderswoningen, waarvan vandaag nog 7 bewaard.


ID: 76128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vredesboom en oorlogsmonument

Boekhoutedorp (Assenede)
Oorlogsmonument en herdenkingsboom, aangeplant en opgericht in 1920 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De boom werd in 2009 geveld en vervangen door een jong exemplaar.


ID: 76374 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Boekhoutedorp 24 (Assenede)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met neoclassicistisch huidig uitzicht van circa 1920 met rechts aansluitende gevel met korfboogpoort. In kern een laag dorpshuis met aanpalend poortgebouw met anderhalve bouwlaag. Bewaarde merkwaardige overwelfde kelders die onder de linker traveeën vermoedelijk opklimmen tot de 16de of zelfs 15de eeuw.


ID: 76006 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Diederikstraat 9 (Assenede)
Winkelhuis uit het interbellum met twee bouwlagen en plat dak. Sober geelbakstenen parement op roodbakstenen plint gemarkeerd door horizontale betonnen banden en aflijnende daklijst.


ID: 76014 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument met vredesboom

Dorp (Assenede)
Het oorlogsmonument van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule dateert van 1920 en staat op een imitatierots gelegen op een plantsoen en wordt geflankeerd door een vredesboom.


ID: 76020 | Bouwkundig element

Muziekkiosk

Dorp (Assenede)
De muziekkiosk werd opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. De eenvoudige achthoekige constructie bevat een bakstenen onderbouw waarop een betonnen vloer en acht gietijzeren zuiltjes onder een houten tentdak met rode kunstleien.


ID: 130713 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredesboom Bassevelde

Dorp (Assenede)
Op het dorpsplein van Bassevelde staan twee opgaand eiken. Het zijn twee herdenkingsbomen, de oudste is de vrijheidsboom die geplant werd na de onafhankelijkheid van België in 1830. De tweede boom is de vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de eerste wereldoorlog. Het dorpsplein van Bassevelde is uniek omdat hier de twee generaties van herdenkingsbomen nog aanwezig zijn. Ze zijn geplant op aangelegde plantsoentjes en met een hekwerkje afgeboord.


ID: 305854 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van gekandelaarde paardenkastanjes

Dorp (Assenede)
Twee bomenrijen van gekandelaarde paardenkastanjes van telkens 23 bomen sieren het dorpsplein van Bassevelde. De bomen zijn geplant met een tussenafstand van 8,5 meter in de rij, tussen de rijen is er een plantafstand van 12 meter met er tussenin een kasseiweg van circa 7 meter breed.


ID: 76028 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuin

Dorp 11 (Assenede)
Art-decowoning uit 1935, opgetrokken in een baksteenarchitectuur aansluitend bij het romantisch kubisme met strakke voorgevel met een verzorgd parement van bruingele baksteen met diepliggende, schuine uitgewerkte lintvoegen, op een plint van arduinplaten. De diepe achterliggende tuin bewaart nog de vrij formele aanleg.


ID: 76276 | Bouwkundig element

Alleenstaand burgerhuis

Dorp 114 (Assenede)
Op de rooilijn ingeplant alleenstaand diephuisje onder geknikt zadeldak, gebouwd in 1920. Voorgevelparement van gele faiencetegels verrijkt met groene banden en ontlastingsboogjes boven de getoogde deur en vensters.