Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 76075 | Bouwkundig element

Café De Vlaamse Jager

Valkendijk 4 (Assenede)
Afgelegen café, op de afsplitsing van de straat, erf afgesloten door muurtje van betonplaten en met ligusterhaag. Oorspronkelijk een dijkwoning van één bouwlaag onder zadeldak met aanbouwsel, gebouwd in 1936.


ID: 76415 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vliet 14 (Assenede)
Alleenstaand burgerhuis met voortuin en imposante linde, gebouwd in 1927 samen met een elektrische graanmaalderij. Heden ontpleisterd sober bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 76427 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool

Weststraat 7 (Assenede)
Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat; uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. Het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde werden gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw. Behouden schoolvleugel in de tuin van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint.


ID: 79262 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Brugstraat (Avelgem)
Neogotische kerk opgetrokken tussen 1865 en 1867 naar ontwerp van architect Verbeke (Brugge). Plattegrond in de vorm van kruisbasiliek met asymmetrisch geplaatste westtoren. Schip en zijbeuken van drie traveeën en uitspringend transept van één travee en met rechte sluiting. Vrij imposant koor van drie traveeën met driezijdige sluiting; zijkoren van één travee met rechte sluiting. Sacristie ten zuidoosten. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel. Ten noordoosten van de kerk staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 79079 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Georiënteerd bedehuis met basilicale opstand en westtoren gelegen op veelhoekig plein. Heropgebouwde kerk, opgetrokken in 1924-1926 ter vervanging van de neogotische kerk opgericht van 1866 tot 1869 en vernield bij Duitse beschietingen in oktober 1918. Voor de kerk, bronzen Heilig Hart beeld op arduinen sokkel volgens bouwplan van 1938 naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke. Sokkel, afwijkend van het ontwerp met kruis en wapenschild zonder invulling.


ID: 92259 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Rond 1925 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens. Rond 1990 werd een nieuw orgel gemaakt door Ph. Busschaert; een kleine hoeveelheid pijpwerk uit het Anneessens-orgel werd hierbij hergebruikt. De speeltafel, en mogelijks ook de orgelkast, bevatten onderdelen die wellicht gerecupereerd zijn uit ouder neogotisch meubilair. Na het definitief sluiten van de kerk in 2007 werd het Busschaert-orgel overgeplaatst naar de kerk van Koolskamp.


ID: 79094 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Doorniksesteenweg 105 (Avelgem)
Interbellumwoning; lijstgevel van rode baksteen getypeerd door gecementeerde muurbanden. Portaal met fraai glas-in-loodbovenlicht.


ID: 79098 | Bouwkundig element

Art-deco burgerhuis uit het interbellum

Doorniksesteenweg 129 (Avelgem)
Enkelhuis in art-decostijl, volgens bouwplan van 1938 naar ontwerp van A. Vandemeulebroucke (Avelgem). Burgerhuis van gele baksteen gekenmerkt door de doorgetrokken erker, de fraai uitgewerkte balkons en de in- en uitspringende muurvlakken.


ID: 79099 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Doorniksesteenweg 131 (Avelgem)
Art-deco-geïnspireerde burgerwoning. Enkelhuis van gele baksteen gemarkeerd door gevelbrede erker op de eerste bouwlaag. Fraai bepleisterd en beschilderd portaal.


ID: 79110 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Doorniksesteenweg 210 (Avelgem)
Burgerhuis uit het interbellum. Enkelhuis van bruine baksteen verfraaid door het gebruik van gele baksteen voor fries en overhoekse borstwering. Vernieuwd schrijnwerk.