Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 79123 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Driesstraat 79-81 (Avelgem)
Samenstel van burgerhuizen uit het interbellum. Enkelhuizen van gele baksteen verfraaid door het gebruik van rode baksteen voor onder meer fries en borstwering. Rechthoekige muuropeningen, deels vernieuwd schrijnwerk.


ID: 79116 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Driesstraat 9 (Avelgem)
Burgerhuis uit het interbellum. Gele baksteen gemarkeerd door overhoekse erker. Geglazuurde tegels.


ID: 79139 | Bouwkundig element

Herberg 't Hoekske

Kerkstraat 2 (Avelgem)
Herberg uit de jaren 1920. Gecementeerde lijstgevel, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Hoektravee met heiligennis zonder beeld.


ID: 79164 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Kortrijkstraat 56 (Avelgem)
Schuin op de straat ingeplante, half vrijstaande burgerwoning uit de jaren 1930. Enkelhuis van gele baksteen, getypeerd door het volumespel en verfraaid door muurdam en pijler met afgeronde top van zwarte sierbaksteen. Verdiept portaal met bewaarde deur.


ID: 79177 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Leopoldstraat 29-31 (Avelgem)
Typische interbellumwoning, enkelhuis van gele baksteen getypeerd het gebruik van zwartgeglazuurde tegels, de overhoekse erker en de doorlopende pilaster.


ID: 79186 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Leynseelstraat 82 (Avelgem)
Typische interbellumwoning, enkelhuis van gele baksteen verfraaid door het gebruik van rode baksteen. Licht inspringende bewaarde deur met behouden glas-in-loodbovenlicht.


ID: 79187 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Leynseelstraat 98 (Avelgem)
Burgerwoning uit de jaren 1920. Dubbelhuis met lijstgevel van groene granito, geaccentueerd door het gebruik van rode en donkergroene granito.


ID: 79324 | Bouwkundig element

Tombeelmolen

Molenstraat 41A (Avelgem)
De Tombeelmolen is een bakstenen bergmolen die in 1923 gebouwd wordt na vernieling in de Eerste Wereldoorlog van een houten molen met dezelfde naam. De staakmolen die ervoor op dezelfde plaats stond ging minstens terug tot de 17de eeuw. De huidige molen is een zeldzame wederopbouwmolen en één van de laatste windmolens die gebouwd werden vooraleer hun rol werd overgenomen door mechanische maalderijen.


ID: 92262 | Bouwkundig element

Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. Dit orgel is buiten gebruik sinds circa 1975. Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst.


ID: 305886 | Landschappelijk element

Geknotte linde als vredesboom

Oudenaardsesteenweg (Avelgem)
Aan de kerk van Kerkhove staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd opgericht in 1922. Dichtbij staat een geknotte linde met een behoorlijke omvang (omtrekt van 290 cm). Vermoedelijk werd deze zilverlinde (Tilia tomentosa) terzelfdertijd als vredesboom geplant.