Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 83837 | Bouwkundig element

Villa Elvira

Donklaan 255 (Berlare)
Beeldbepalend hoekpand ingeplant tegenover de noordelijke hoek van het Donkmeer, in oorsprong teruggaand op één van de oudste café-restaurants aan het Donkmeer. De blokvormige eclectisch getinte constructie van twee bouwlagen met mansardedak uit 1914 werd in 1927 aan de Brielstraat zijdelings aanzienlijk uitgebreid, met aansluitende verlenging van het bestaande mansardedak.


ID: 84659 | Bouwkundig element

De Scheve Villa

Donklaan 7 (Berlare)
Villa uit 1933 met omgevende tuin gelegen aan de rand van het meer. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met driehoekige houten dakkapellen. Oorspronkelijk hekwerk en tuinarchitectuur, en zwemcabines aan vijver, verdwenen.


ID: 84661 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914. Het monument werd ontworpen door Jules Vits en ingehuldigd in 1930.


ID: 84687 | Bouwkundig element

Smidse Uyttendaele bij winkelhuis

Dorp 107 (Berlare)
Voormalige smidse bij het winkelhuis van de familie Uyttendaele die drie generaties smeden telde. Het huis met ijzerwinkel werd gebouwd in 1937. Daarnaast bouwde Leonard Uyttendaele in 1937 een nieuwe smidse. Naar verluidt werd de smidse die zich nu nog achter in de tuin bevindt gebouwd in de jaren 1950. Eenvoudig bakstenen bedrijfsgebouw onder twee raekemdaken met ijzeren spanten.


ID: 84674 | Bouwkundig element

Winkelhuis met café

Dorp 43 (Berlare)
Breed rijhuis naar verluidt gebouwd omstreeks 1930 door Maurice Van den Abeele. Ook volgens mondelinge overlevering aanvankelijk winkel met café van een loodgieter en fietsenmaker, nadien woning met winkel (tot 1985). Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien).


ID: 84675 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 48 (Berlare)
Burgerhuis van twee bouwlagen onder plat dak, gebouwd naar een ontwerp van aannemer Jules Van de Wiele van 1934. Karakteristieke baksteenarchitectuur uit het interbellum met typerend speels volumespel, asymmetrische en plastische gevelopbouw met erker.


ID: 84666 | Bouwkundig element

Kantoor  van de jutefabriek Janssens

Dorp 5A (Berlare)
Overblijfsel van het kantoorgebouw van de voormalige spinnerij en touwslagerij Janssens en teruggaand op een vroegere woning in de zes rechter traveeën van een langer gebouw uit de periode 1914-1917. Bij de omvorming tot kantoor van de jutefabriek omstreeks 1930 werd het huis afgedekt met een schilddak en de voorgevel aangepast in art-decostijl en daarbij voorzien van een cementering.


ID: 84679 | Bouwkundig element

Huis Rosseel

Dorp 67 (Berlare)
Ensemble van woning met winkelhuis van twee bouwlagen onder doorlopend pseudomansardedak met brede lage dakkapellen onder luifel, gebouwd in 1935. Voorgevel in typerend metselwerk van gele baksteen.


ID: 84685 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.


ID: 83845 | Bouwkundig element

Hoeve

Fortstraat 33 (Berlare)
In 1926 kadastraal genoteerde heropbouw van het huis en bijhorend landbouwbedrijf. Aan de straat gelegen brede woning van twee bouwlagen, met burgerlijk karakter; kunstleien zadeldak met lagere nok boven de twee linker traveeën. Brede poort met doorrit naar het achterliggende bedrijfsgebouw.