Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78635 | Bouwkundig element

Boswachtershuis met aanhorigheden

Moleneindestraat 26 (Berlare)
Bboswachtershuis, voorheen horende bij het Kasteel van Uitbergen. Achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante woning in neostijl, gebouwd circa 1930 in ruime omhaagde tuin met hulsthaag langs de oprit. Sterk gerenoveerd bakstenen enkelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Links tegenover het huis gelegen L-vormig bijgebouw in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 84720 | Bouwkundig element

Maalderij Vanden Berghe

Overheet 16 (Berlare)
Aan de straat ingeplante molenaarswoning uit 1923 met bijhorend agrarisch gebouwencomplex omvattende een links zijdelings aan het huis palende mechanische maalderij uit 1908 en lage in L-vorm achter de woning aanleunende stallen uit 1923.


ID: 84721 | Bouwkundig element

Hoeve

Overheet 24 (Berlare)
Voormalige semigesloten hoeve met minstens eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid in 1869, 1938 en 1964 voornamelijk door vernieuwing en toevoeging van de bedrijfsgebouwen rondom het voorerf. Achterin parallel aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak afgewerkt met aandaken. Stalletje onder lessenaarsdak en grote bakstenen schuur van 1938.


ID: 84065 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

Schoolstraat (Berlare)
De Sint-Jozefkapel werd in 1933 gebouwd in opdracht van het echtpaar Steeman-Baeten in art-decostijl naar ontwerp van Adrien Bressers. Het betreft een kapel op een rechthoekig grondplan met vlakke sluiting, onder een steil zadeldak met rode leipannen. Opmerkelijk metselwerk met blokverband van uitsluitend strekken recht boven elkaar.


ID: 84064 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoolstraat 9 (Berlare)
Smal vrijstaand burgerhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder lessenaarsdak, gebouwd in 1926. Voorgevel en beide blinde zijgevels bekleed met witgeschilderde, gegoten vierkante betonplaten met gestileerde ornamentiek in reliëf.


ID: 84724 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Bareldonk

Schriekenstraat (Berlare)
Het aanlegplan en de ingang tot de kleine begraafplaats zijn een ontwerp van architect J. Van de Wiele van 1938. Tweedelig laag ijzeren toegangshek aan samengestelde bakstenen hekpijlers. Eenvoudige aanleg gekenmerkt door een breed middenpad dat van de toegang leidt naar het kerkhofkruis en evenwijdige grafperken.


ID: 84725 | Bouwkundig element

Pompgemaal en leerlooierij Folchi

Schuitje (Berlare)
In 1862 werd een stoomwatermolen opgericht en onder leiding van ingenieur Theodoor Leysen slaagde het droogleggen van Berlare-Broek. In 1924 werd het machinehuis herbouwd en gewijzigd van bestemming tot een leertouwerij. Aansluitend werd er in 1925 er een nieuw en nu nog bestaand waterpomphuis tegenaan gebouwd. Pomphuis in rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder plat dak, met de achterzijde aanleunend tegen het overblijvend deel van de voormalige leerlooierij Folchi.


ID: 78644 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Uitbergen

Veerstraat 10 (Berlare)
Het gemeentehuis van Uitbergen werd tussen 1925 en 1927 opgetrokken naar ontwerp van Valentin Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het interbellum. Het gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met sierlijsten en onderbouw/speklagen/druiplijsten in zandsteen, telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een natuurleien schilddak.


ID: 78647 | Bouwkundig element

Sint-Benedictuskapel

Zandstraat (Berlare)
Kleine wegkapel gelegen op de oude wijk Bareldonk, gebouwd in de jaren 1930. Op de rooilijn staande voorgevel met schuin daarachter gebouwd blind volume van één travee met rechte sluiting, onder pannen zadeldak.


ID: 306075 | Bouwkundig element

Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.