Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 86367 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Kerkstraat 242-244 (Deerlijk)
Samenstel van een diep- en breedhuis uit de jaren 1920. Nummer 242 met brede bakstenen trapgevel met spaarnis afgelijnd door muizentandfries. Korfbogige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 244. Lijstgevel doorbroken door dakvenster met trapgevel.


ID: 86359 | Bouwkundig element

Burgerhuis in cottagestijl

Kerkstraat 38 (Deerlijk)
Villa-achtige burgerwoning met voortuintje aan de straat afgezet door muurtje in ijzerzandsteen. Woning in cottagestijl, gebouwd in 1932 met achterliggend werkhuis, zie kadastrale gegevens. Opvallend parement van ijzerzandsteen en imitatievakwerk.


ID: 86362 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Kerkstraat 67-73 (Deerlijk)
Samenstel van arbeiderswoningen volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1933. Enkelhuizen met versneden bakstenen puntgevels met uitzondering van nummer 73, met trapgevel.


ID: 86363 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 79 (Deerlijk)
Burgerwoning, volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1933. Enkelhuis met parement van gediversifieerde baksteen op een met schijnvoegen gecementeerde plint.


ID: 86372 | Bouwkundig element

Wegkapel

Klijtstraat (Deerlijk)
Wegkapel gedateerd 1920. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Gecementeerde plint. Puntgevel met schouderstukken afgedekt door betonnen dekplaat.


ID: 86374 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed te Frans

Kortrijkse heerweg 199 (Deerlijk)
Historische hoeve "Goed te Frans". In de volksmond ook wel "het verbrand hof" verwijzend naar het feit dat ze in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers in brand werd gestoken. Centrum van de belangrijke heerlijkheid "te Frans" of "te Ferrants". De heerlijkheid hing rechtstreeks af van de graaf van Vlaanderen via zijn leenhof van Harelbeke.


ID: 86420 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Ommegangstraat 35, Pladijsstraat 296 (Deerlijk)
Voormalige meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, heden deel van Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. Hoekhuis, in oorsprong herberg en beenhouwerij "Jan Breydel", gebouwd in 1892 zie kadastrale gegevens. Sedert 1910 omgevormd tot het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. In 1917 uitgebreid vermoedelijk met lager volume van drie traveeën.


ID: 86385 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Otegemse steenweg 51 (Deerlijk)
Dorpswoning, opgetrokken circa 1937, zie kadastrale gegevens. Enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door de metselverbanden.


ID: 86387 | Bouwkundig element

Villa

Oude Heerweg 127 (Deerlijk)
Landelijk villa naar verluidt van 1935 en naar ontwerp van Paul Vanneste voor zijn broer Jozef Vanneste, eigenaar van de achtergelegen weverij en ververij. Volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1936. De rechtertravee werd circa 1946 bijgebouwd, zie kadastrale gegevens en naar verluidt voorzien van een schuilkelder. Landhuis opgetrokken in nieuwe zakelijkheid en gelegen te midden van tuin met geasfalteerd voorerf. Rechthoekig volume van twee bouwlagen onder schilddak. Garage ten westen.


ID: 86388 | Bouwkundig element

Textielfabriek Belgian Sewing Thread

Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.