Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 48368 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Heirstraat (Dendermonde)
Vrijstaande wegkapel, naar verluidt in 1933 gebouwd op grond van de landbouwersfamilie Fierlafijn – Van der Jeught nabij hun boerenburgerhuis en bij kadaster genoteerd in 1943. Kapel met rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode bakstenen met opgelegde voegen, op de hoeken gemarkeerd door smalle rechte halfhoge pijlers, op een gecementeerde plint.


ID: 48367 | Bouwkundig element

Interbellumwoning

Heirstraat 60 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens in de jaren 1930 gefaseerd gebouwd op de plaats van een groter volume dat teruggaat tot 1885. Zijrisaliet met garage in 1957 toegevoegd. Woning met asymmetrische gevelopbouw en een parement van langwerpige voornamelijk rode bakstenen.


ID: 48369 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heirstraat 96 (Dendermonde)
Deels vrijstaand burgerhuis, volgens kadastergegevens in 1935 gebouwd voor werktuigkundige Adolf Gaspar Vereecken - Hermans. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder nieuwe overkragende gootlijst en zadeldak.


ID: 48545 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede met linden

Hekkenhoek, Hekkestraat (Dendermonde)
Kapel ingeplant op een driehoekig perceeltje beschaduwd door twee linden, gebouwd in 1936 op de plaats van de fundering van een oudere kapel die bij de Franse Omwenteling circa 1790 niet gespaard bleef. Eénbeukig gebouwtje met halfronde sluiting onder afgewolfd zadeldak met kunststof. Sobere baksteenbouw op een hardstenen en gecementeerde plint.


ID: 207135 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Heldenplein (Dendermonde)
Beeldbepalend oorlogsmonument omgeven door verhoogd plantsoen. Zeer figuratief uitgewerkte bronzen beeldengroep naar ontwerp van Geo Verbanck, een moeder met zoon en dochter voorstellend die een bloemenslinger en krans aan een militair en opgeëiste overhandigen. Plechtige inhuldiging op 27 juli 1924. Op 8 mei 1949 opnieuw ingehuldigd naar aanleiding van de bijzetting van de namen van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 48624 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hofstraat 25 (Dendermonde)
Eclectisch getinte dorpswoning uit 1928. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in kunstleien. Roodbakstenen gevel verlevendigd door gebruik van witgeglazuurde stenen voor de banden en ontlastingsbogen.


ID: 48374 | Bouwkundig element

Lagere school

Hoofdstraat 18 (Dendermonde)
In 1903 opgericht door zusters van de Congregatie van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie van Beveren-Waas op verzoek van monseigneur Stillemans als gemengde lagere school. De oorspronkelijk gebouwen naar ontwerp van aannemer-architect Joseph Tas, bestonden uit twee schoollokalen en een klein verblijf voor de zusters, meermaals verbouwd en uitgebreid. Haaks op de straat ingeplant gebouw, bestaande uit drie onderscheiden volumes, aan ommuurde speelplaats.


ID: 48375 | Bouwkundig element

Klooster

Hoofdstraat 20, 20A (Dendermonde)
Voormalig klooster van de zusters van de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Beveren-Waas die op verzoek van monseigneur Stillemans een gemengde lagere school, de latere Heilig Hartschool, in 1903 uitbouwden. Klooster met L-vormige plattegrond naar ontwerp van aannemer – architect Joseph Tas. Nieuwe kloosterkapel in 1924 gebouwd naar de plannen van architect A. D'Hooge uit Sint-Niklaas.


ID: 48447 | Bouwkundig element

Wachthuis en fortwachterswoning Batterij 1

Hoogveld 5 (Dendermonde)
Wachthuis en naastliggend huis van de fortwachter, beide volgens het kadasterarchief gebouwd in 1938 op het fortdomein bij de verdwenen Batterij 1. Schuin ten opzichte van de straat ingeplant wachthuisje. Eenlaags bakstenen gebouwtje op gecementeerde plint en onder overstekend zadeldak. Ernaast gelegen voormalig huis van de fortwachter, eenvoudig bakstenen enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een mank zadeldak.


ID: 48750 | Bouwkundig element

Villa

Hullekenstraat 15 (Dendermonde)
Villa uit 1930 met voortuin afgesloten door gebogen en decoratief ijzeren hekwerk met waaiermotief. Dubbelhuis van drie traveeën in baksteenbouw met knipvoegen, onder snijdende mansardedaken bekleed met kunstleien.