Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 48273 | Bouwkundig element

Winkel

Vlasmarkt 14 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd als handelshuis naar ontwerp van 1921 van architect Frans Van Severen. Rijhuis van één travee en drie bouwlagen, onder zadeldak. Opvallende gebogen geveltop bekroond door dito balustrade met cirkelvormige openingen, tussen posamenten met bolornamenten.


ID: 48312 | Bouwkundig element

Herenhuis

Vlasmarkt 15 (Dendermonde)
Herenhuis, opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw op de plaats waar ooit het geboortehuis van Antonius de Espinoza stond en verbouwd volgens ontwerp van 1927 van architect Carlos Malfait. Sober neoclassicistisch getint rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken.


ID: 48274 | Bouwkundig element

Cinema Minerva Palace

Vlasmarkt 16-20 (Dendermonde)
De eerste bouwaanvraag van het gebouw dateert uit 1919; het betrof een samenvoeging van drie vroegere panden. In de jaren 1920 werd er een ruime film-, muziek- en toneelzaal ingericht. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48313 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Vlasmarkt 17 (Dendermonde)
Winkelpand gebouwd naar ontwerp van 1920 van architect Frans Van Severen. Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met eclectisch getinte lijstgevel deels geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenbouw.


ID: 48314 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Vlasmarkt 19 (Dendermonde)
Burgerhuis en winkelpand van omstreeks 1920. Smal en eenvoudig rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen.


ID: 48309 | Bouwkundig element

Hoekhuis met winkel

Vlasmarkt 2 (Dendermonde)
Modernistisch getint hoekhuis, gebouwd als handelshuis en winkel naar ontwerp van 1930 van architect Frans Van Severen. Bakstenen constructie van drie bouwlagen van vier traveeën breed met afgeschuinde hoek, onder plat dak waaronder hoger opgaand volume van het trappenhuis.


ID: 48315 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Vlasmarkt 21 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1921 van architect Alexis Sterck. Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met parement van baksteen, natuursteen en gecementeerde pilasters, vensteromlijstingen en speklagen.


ID: 48941 | Bouwkundig element

Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.


ID: 48316 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Vlasmarkt 24-26 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd als handels- en woonhuis naar ontwerp van 1921 van architect Frans Van Severen. Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak met kunstleien, voorzien van zinken oeil-de-boeuf boven de smalle deurtravee.


ID: 48940 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.