Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 84514 | Bouwkundig element

Directeurswoning van linnenfabrikant Derveaux

Kapellestraat 17 (Dentergem)
Directeurswoning van de linnenfabrikant Derveaux die hier in de straat een weverij bezat. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds bebouwing aangeduid. Deze wordt, steeds volgens het kadaster, respectievelijk circa 1892 en 1936 vervangen en uitgebreid. Herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannnen).


ID: 84516 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Kapellestraat 26 (Dentergem)
Voormalig winkelhuis volgens het kadaster gebouwd circa 1933. Halfvrijstaande, verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84517 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kapellestraat 40 (Dentergem)
Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid, bij het kadaster is er pas sprake van een kapel vanaf 1876. De huidige kapel zou dateren van 1919. Kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevels. Terracottakleurige beschildering voor de plint, lijst onder de dakgoot, de aflijning van de trapgevel en bovenlicht van de deur.


ID: 84518 | Bouwkundig element

Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat

Kapellestraat 41 (Dentergem)
Hoekhuis met de Hugo Verrieststraat, wellicht voormalig café of winkelhuis op de plaats van het vroegere café "Sint-Elooi". Reeds aangeduid op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Het café wordt vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en volgens kadastergegevens circa 1928 vervangen door het huidige pand. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint gecombineerd met witbepleisterde banden en lateien, schilddak met imitatieleien.


ID: 84332 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Kapittelstraat 34-62 (Dentergem)
Rij arbeiderswoningen, vanaf 1922 tot 1929 in verschillende fasen gebouwd in opdracht van het textielbedrijf Abbeloos en zoon uit Gent. De huizen liggen op een hoogte, hebben voortuinen afgeboord met bakstenen muurtjes en zijn toegankelijk via een trapje. Baksteenbouw met gebruik van sierankers, zowel enkelhuizen als dubbelhuizen, sommige zijn voorzien van een nieuw parement.


ID: 84481 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Kerkplein (Dentergem)
Lourdesgrot ten westen van de kerk en ten zuiden van de pastorie gesitueerd. Gebouwd tijdens het pastoraat van Jerôme Vanden Weghe (1927-1938). Recht tegenover het portaal van de kerk leidt een voetweg naar de schoolgebouwen. De Lourdesgrot bevindt zich links.


ID: 84529 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kraaistraat 19 (Dentergem)
Halfvrijstaande woning met voortuintje uit het interbellum. Verankerde baksteenbouw, roodbakstenen gevel boven een gecementeerde plint. Gebruik van gele baksteen voor de doorlopende strekken. Traveenissen bovenaan afgewerkt met een geprofileerde bakstenen lijst.


ID: 84530 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

Kraaistraat 21-23 (Dentergem)
Koppelwoningen met voortuintjes uit het interbellum. Enkelhuizen van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met roodbakstenen gevels boven een gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met omlopende gecementeerde lateien gevat in een bijna gevelbrede muurnis, afgewerkt met een tandlijst. Bewaard schrijnwerk bij nummer 23.


ID: 84432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kruisstraat (Dentergem)
Opgericht in 1919 als dank voor de behouden terugkeer van de kinderen uit de Eerste Wereldoorlog in opdracht van Maria Juliana Coussens. In 1979 gerestaureerd. Gelegen op de grens van Markegem en Dentergem. Baksteenbouw, gecementeerd met schijnvoegen, zijgevels in rode baksteen. Toegang via een dubbele houten deur in spitsboogopening, met daarboven een nis waar het opschrift "O.L.V.VAN LOURDES B.V.O."


ID: 84533 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Mandelstraat 9 (Dentergem)
Rijwoning met garage, volgens het kadaster gebouwd circa 1934 ter vervanging van een ouder pand. Baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Gecementeerde lijstgevel, geïnspireerd door het neoclassicisme, met imitatievoegen en hoekkettingen.