Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78181 | Bouwkundig element

Hof ter Beerst

Alfons Van Heestraat 75 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met twee evenwijdige bakstenen volumes onder pannen zadeldaken schuin ten opzichte van elkaar elkaar rondom het verhard erf ingeplant. Ten zuiden een boerenhuis van vijf traveeën en twee opkamertraveeën, met rechts aansluitend stal- en schuurvolume, en ten noorden een stalvleugel met oudere kern. De hoeve wordt met een identieke opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) onder de naam C(en)se Zeteler Beerst en met ten zuiden ervan een achtvormige omwalling, die mogelijk de oudere kern van de site vormde.


ID: 78408 | Bouwkundig element

Hoeve

Alveringemstraat 25 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve bereikbaar via landweg, gelegen op de grens met Alveringem. Site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met losse bestanddelen rondom het erf gegroepeerd. Alhoewel de site op korte afstand ten westen van de tweede Belgische linie gelegen is, werd ze niet vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78158 | Bouwkundig element

Hoeve

Beerstblotestraat 14 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoevetje van de jaren 1920 met voortuintje met meidoornhaag. Ten westen, éénlaags boerenhuis van twee traveeën en één opkamertravee.


ID: 78271 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Beerstblotestraat 22 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van en G. De Backere en N. Lacroix uit Gistel. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Twee grote roodbakstenen volumes onder zadeldaken evenwijdig met elkaar rondom het verhard erf ingeplant.


ID: 77926 | Bouwkundig element

Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude

Beerstblotestraat 3 (Diksmuide)
Bloemmolens van de Société Minoterie et Huilerie de Dixmude, gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart. Industrieel-archeologisch complex van twee torens; betonskeletstructuur met hoofdzakelijk houten vloerconstructies en integraal bewaarde elektrisch aangedreven maalinrichting. Opgetrokken in 1922 met de financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten, door de firma "Schneider-Jaquet".


ID: 78156 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Beerstblotestraat 8 (Diksmuide)
Verbouwde wederopbouwhoeve van de jaren 1920 met aan de gevel van het boerenhuis een bronzen gedenkplaat als huldeblijk aan Luitenant-kolonel Maximilien Rademakers en zijn rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78553 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beerststraat 37 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, naar verluidt heropgebouwd in 1921. Bij de erftoegang, Mariakapelletje van 1954 in de vorm van een tot op de grond reikende zadeldakconstructie in helrode baksteen. Losstaande geelbakstenen bestanddelen rondom een rechthoekig erf, typerende tuitgevels met aandaken en vlechtingen.


ID: 78554 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Beerststraat 47 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen vrijstaand burgerhuis uit de jaren 1920, oorspronkelijk mogelijk handelsfunctie naar landbouw toe, zie aansluitende stalling en houten nutsgebouw onder pannen mansardedak in de tuin. Roodbakstenen gevelparement, met gebruik van gele baksteen voor doorgetrokken band.


ID: 78552 | Bouwkundig element

Pastorie

Beerststraat 5 (Diksmuide)
Heropbouw in 1920-1925 naar ontwerp van architect J. Deboutte (Ardooie). Vrijstaande pastorie in laag ommuurde voortuin. Kenmerkende L-vormige plattegrond met in de oksel, laag portaal onder leien lessenaarsdak, links uitgewerkt met lage tuitgevel met heiligennis.


ID: 77927 | Bouwkundig element

Begijnhof

Begijnhofstraat 2 (Diksmuide)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde begijnhofsite ten noorden van de historische stadskern ingeplant aan de rand van de waterzieke 'Beerstblote'-broeken en in de nabijheid van de Handzamevaart.