Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78077 | Bouwkundig element

Heropgebouwde hoekhuizen Steun aan België

Begijnhofstraat 3, Kleine Dijk 17 (Diksmuide)
Hoekpanden heropgebouwd in de jaren 1920, met steun van de Stichting van Wezel, zie tegeltjes met opschrift. Kleine Dijk 17 is gereconstrueerd naar het vooroorlogse model. Aansluitend laag huisje in de Begijnhofstraat.


ID: 78479 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Berkelhof

Berkelhofweg 1 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve zogenaamd "Berkelhof", circa 600 meter ten oosten van de bedding van de voormalige spoorlijn Diksmuide Nieuwpoort. Gaat als nog deels omwalde site terug op de "Cse Berclehof", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Na de oorlog heropgebouwd in verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gaaf bewaarde kleine schuur met hoge schuurpoort en links lagere wagenhuispoorten. Deels bewaarde omwalling.


ID: 78478 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Blauwhuis

Blauwhuisweg 1 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, gelegen net ten zuidoosten van de na de Eerste Wereldoorlog verlaten site van het Blauwhuis en de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, getypeerd door verzorgd metselwerk. Boerenhuis met opkamer en rechthoekige muuropeningen onder strek. Lang schuurvolume met geïncorporeerde stal. Markerende hoge korfbogige schuurpoort, geflankeerd door lagere wagenhuispoorten. Lange stal in het midden van het zadeldak met markerend aandak.


ID: 78480 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Booitshoekestraat 6 (Diksmuide)
Hoevetje van het langgestrekte type gelegen aan een bocht van de weg, heropgebouwd in de jaren 1920. Boerenhuis, met links geïncorporeerde stalling (vernieuwde muuropeningen), rechts aansluitend lager schuurtje. Huis met parement van rode baksteen en getoogde muuropeningen, waarboven puilijst. Bewaard houtwerk met kruisindeling en vernieuwde luiken.


ID: 78123 | Bouwkundig element

Garage Hotel-Restaurant à la ville de Dixmude

Bortierlaan 1 (Diksmuide)
Wederopbouwpand van 1921 naar ontwerp van de Brusselse architect F. Hoyois, zie gevelsteen. Ruim geelbakstenen pand op vierkante plattegrond, met in de hoektraveeën café. Na een recente renovatie werden een aantal eclectische architectuurelementen sterk vereenvoudigd.


ID: 77930 | Bouwkundig element

Herberg De Bascule en openbare weegbrug

Bortierlaan 5 (Diksmuide)
Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd hoekpand van twee bouwlagen met ingang in de schuine hoektravee onder overkragende hoek. Rode baksteenbouw met accenten van gele baksteen boven de strekken van de korfboogvormige muuropeningen en in het baksteenfries onder de gootlijst.


ID: 308495 | Bouwkundig element

Stadswoning

Bortierlaan 6 (Diksmuide)
Woning in de jaren 1920 heropgebouwd, met een verankerde tuitgevel opgesmukt met muurvlechtingen.


ID: 77931 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Bortierlaan 8-9 (Diksmuide)
Woningen in de jaren 1920 heropgebouwd, namelijk nummer 8 met een eerder uitzonderlijke, bepleisterde lijstgevel met imitatievoegen en een dakvenster als trapgevel uitgewerkt, en nummer 9 uitgewerkt als een eenvoudige baksteenbouw met trapgevel.


ID: 209216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasseiweg Vladslostraat - Bovekerkestraat

Bovekerkestraat (Diksmuide), Vladslostraat (Koekelare)
Het begin van de straat (dorpskern) is aan het einde van de 20ste eeuw heraangelegd in betonklinkers. Bij een tweede stuk is het gekasseide wegdek heraangelegd (overgang naar het landelijk gebied). Het tonronde profiel is hierbij bewaard, de veldborduren zijn hier echter vervangen door betonnen boordstenen.


ID: 78481 | Bouwkundig element

Brouwerswoning van mouterij-brouwerij De Dry Schichten

Brouwerijstraat 5 (Diksmuide)
Brouwerswoning van de voormalige mouterij-brouwerij "De Dry Schichten". Deze brouwerij werd in 1854 opgericht door notaris-brouwer Bernolet. Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd de brouwerij annex boerderij in 1920-1922 volledig heropgericht door de familie Vandewoude naar plannen van architect Lucien Coppé (Brugge). In 1955 werden de activiteiten stopgezet, in 1957-1958 werd de installatie ontmanteld, de brouwerij werd bierhandel.