Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78092 | Bouwkundig element

Huis Zonnebloem

Koning Albertstraat 41 (Diksmuide)
Pand in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van architect Henri Fonteyne (Brugge), met cottage-inslag zie de (nu verharde) voortuin, het dakenspel (rode pannen, klimmende dakkapel) de bow-window en het imitatievakwerk.


ID: 78093 | Bouwkundig element

Winkel

Koning Albertstraat 46 (Diksmuide)
Winkelpand in 1921 heropgebouwd naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Brugge). Brede lijstgevel met links poort en rechts risaliet met winkelpui en oplopend in puntgevel met overhoeks topstuk met bolbekroning en dito schouderstukken.


ID: 78083 | Bouwkundig element

Herberg

Koning Albertstraat 5 (Diksmuide)
Voormalige herberg, in 1923 heropgebouwd naar ontwerp van architect Edgard Van Imschoot (Nieuwpoort). Op het oorspronkelijk bouwplan is het rechter wolfseind van het dak niet aangegeven. Lijstgevel in verzorgde baksteenbouw, onder meer kroonlijst en centraal risaliet oplopend in halsgevel.


ID: 78084 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koning Albertstraat 8 (Diksmuide)
Burgerhuis heropgebouwd in de jaren 1920 (gevelsteen niet leesbaar). Traditionele wederopbouwarchitectuur zie onder meer de tuitgevel en de toepassing van Brugse traveeën verwijzend naar de laatgotiek.


ID: 78302 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kortestraat 4 (Diksmuide)
Lage arbeiderswoning uit de jaren 1920. Gele baksteenbouw met markerende getoogde muuropeningen.


ID: 78355 | Bouwkundig element

Dankkapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurenden Bijstand

Kruiskalsijdestraat (Diksmuide)
Dankkapel opgericht in 1922 door E. Willaert. Witgeschilderd bakstenen bedehuis op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Trapgevel met recent vernieuwd gevelparament naar oud model en recuperatie van de gevelsteen.


ID: 78357 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kruiskalsijdestraat 10 (Diksmuide)
Burgerhuis uit de jaren 1920 met verzorgd metselwerk: gele baksteenbouw met geriemde bakstenen omlijsting voor de muuropeningen en gebruik van rode baksten voor de strekken, horizontale banden en decoratieve elementen. Bewaard houtwerk met gedeelde bovenlichten.


ID: 78358 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kruiskalsijdestraat 16 (Diksmuide)
Laag dubbelhuis uit de jaren 1930 onder schilddak met rechts aansluitende poorttravee onder afzonderlijk schilddak. Centrale deurtravee geflankeerd door driezijdige erkers.


ID: 78359 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruiskalsijdestraat 24 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen, verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom het erf. Als site met identieke configuratie reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.