Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78465 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Nieuwkapellestraat (Diksmuide)
Kleine kapel uit de jaren 1930, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Parement van sierbaksteen. Rechthoekige deur in een geriemde omlijsting. Eenvoudig altaar met Mariabeeld.


ID: 78424 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Nieuwkapellestraat 10-12 (Diksmuide)
Samenstel van panden in spiegelbeeldschema, heropgebouwd in de jaren 1920.


ID: 78425 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Nieuwkapellestraat 15 (Diksmuide)
Kleine boerenarbeiderswoning heropgebouwd in de jaren 1920. Rondboogdeur geflankeerd door rechthoekige muuropeningen verdiept in steekboognissen.


ID: 78422 | Bouwkundig element

Pastorie

Nieuwkapellestraat 2 (Diksmuide)
Pastorie met voortuin (vernieuwde muur), in 1925 heropgebouwd naar ontwerp van architect Antoine Dugardyn (Brugge). Hoofdvolume van vijf traveeën en twee bouwlagen gevat tussen zijtrapgevels, links geflankeerd door lager volume met zijpuntgevel.


ID: 78426 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Nieuwkapellestraat 21 (Diksmuide)
Voormalige (gemeente?)school, heropgebouwd in de jaren 1920. Aan de straat onderwijzerswoning of klooster, in stijl refererend aan de neo-Brugse stijl zie de stenen kruiskozijnen (op de begane grond drieledig), verdiept in afgeschuinde korfboognissen met dito ontlastingsboogjes.


ID: 78464 | Bouwkundig element

Hoeve Brouwershof

Nieuwkapellestraat 31 (Diksmuide)
Heropgebouwd in de jaren 1920. Het boerenhuis van twee bouwlagen is aan de straat gelegen: sobere baksteenarchitectuur met rechts uitkragend risaliet: rechthoekige en rondbogige muuropeningen onder strek of onder ijzeren I-balk.


ID: 78463 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Nieuwkapellestraat 46 (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk toegewijd aan Sint-Jan-de-Doper. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof met een dubbele rij linden. Laag bakstenen muurtje (Nieuwkapellestraat), ijzeren toegangshekken tussen pijlers; hogere muur als scheiding met pastorietuin. Bewaarde grafmonumenten, onder meer neogotisch arduinen monument uit de tweede helft van de 19de eeuw van de familie Annoot-Noterdaeme.


ID: 78485 | Bouwkundig element

Klooster- en klassengebouw

Nieuwpoortstraat 2 (Diksmuide)
Voormalig klooster- en klassengebouw, thans onder meer in gebruik als ontmoetingscentrum en vrije basisschool. In 1868 bouwden de Zusters van Liefde (Roeselare) ten westen van de kerk (hoek Ten Bercle) een klooster en school op gronden van de heer baron Caloen. In de jaren 1920 heropgebouwd, werd dit klooster in 1986 gesloten en in 1988 gedeeltelijk afgebroken voor de bouw van lage appartementsgebouwen (zie Nieuwpoortstraat).


ID: 78486 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nieuwpoortstraat 5 (Diksmuide)
Burgerhuis uit de jaren 1920, met rechts aansluitende lage nutsgebouwen onder schilddak. Dubbelhuis met centrale travee oplopend in getrapt dakvenster, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Het getrapt dakvenster herhaalt zich in het laadvenster van de nutsgebouwen.


ID: 78487 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Blauwhuis

Nieuwpoortstraat 6 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve met poort en opschrift BLAUWHUIS/ANNO 1920 . Deze hoeve gaat terug op een dieper gelegen belangrijke historische hoeve. Wederopbouwhoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met rechthoekige opstelling rondom een deels gekasseid erf. Verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gekanteelde korfboogpoort met opschrift en centrale Marianis in een gesinterde omlijsting. Boerenhuis met dakvenster, rechthoekige muuropeningen onder strek; imposante dubbele dwarsschuur met twee hoge tudorboogvormige poorten en lage rechthoekige wagenhuispoorten verdiept in tudorboognissen.