Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 84706 | Bouwkundig element

Heilige Annakapel

Kamershoek (Berlare)
Wegkapel, volgens kadastergegevens genoteerd in 1890, meer dan 30 jaar voordien opgericht door de gemeente Berlare; vervangt mogelijk een oudere wegkapel, op dezelfde plaats aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen op een blauwgeschilderde gecementeerde plint en afgedekt door pannen zadeldak.


ID: 84708 | Bouwkundig element

Villa Levenslust

Kamershoek 107 (Berlare)
Eclectische villa met omringende tuin, gebouwd in 1925 in opdracht van handelaar in kanten E. De Vos. Dubbelhuis van twee bouwlagen met asymmetrische opstand, onder snijdende wolfsdaken.


ID: 84707 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kamershoek 29 (Berlare)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1903 en in 1919 vergroot. Dubbelhuis opgetrokken uit rode baksteen op een gecementeerde plint, horizontaal gemarkeerd door gele bakstenen banden.


ID: 84710 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapelleplein (Berlare)
Het bedevaartoord bij de Donkkapel ligt op de Kapelleberg die als cultusplaats van Onze-Lieve-Vrouw minstens opklimt tot de 14de eeuw. Sinds de toewijding van de bedevaartkapel in 1652 aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën ontstond hier een ommegang met zeven houten kapelletjes. Nieuw bedevaartoord met een monumentale calvarieberg en er omheen een ommegang met zeven kapelletjes gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, ontworpen door de beeldhouwer Aloïs De Beule in 1934 en geplaatst door deze kunstenaar in 1935. Geboortegrot met beelden afkomstig uit het atelier van Aloïs De Beule, die werd ingewijd op 20 mei 1937.


ID: 84711 | Bouwkundig element

Bareldonkhoeve

Kapelleplein 2 (Berlare)
Hoeve met boerenwoning opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, met latere vergrotingen. Volgens het kadasterarchief met in 1898 genoteerde uitbreiding rechts en links op het achtererf toegevoegd bedrijfsgebouw. Woning van aanvankelijk vijf en nadien zeven traveeën. Rechts aanleunende schuur.


ID: 84712 | Bouwkundig element

Café 't Zot Genot

Kapelleplein 4 (Berlare)
Voormalig zondagsschooltje van de proosdij Bareldonk, een weinig achterin gelegen schuin tegenover de Bareldonkkapel. Eenvoudig rechthoekig vrijstaande bakstenen constructie van één bouwlaag met pannen zadeldak, gebouwd als school in 1898.


ID: 84713 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kapelleplein 6 (Berlare)
Boerenwoning, gebouwd in 1903 en in 1937 vergroot. Op de rooilijn tegenover de Bareldonkkapel ingeplante vrijstaande boerenwoning met één bouwlaag en aanvankelijk drie traveeën, onder pannen zadeldak. Links, aanpalend breed ijzeren hek aan gemetste hekpijlers onder pannen zadeldakjes.


ID: 84714 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kerkhofdreef (Berlare)
Nieuw kerkhof ter vervanging van het ommuurde oude kerkhof op het dorpsplein rond de Sint-Martinuskerk, in 1882 in gebruik genomen en in 1938 uitgebreid. Hoofdtoegang afgesloten door een tweedelig zwart geschilderd ijzeren hek aan twee decoratief uitgewerkte ijzeren hekpijlers. Calvariekapel opgericht in 1884.


ID: 83916 | Bouwkundig element

Zondagsschool

Kerkstraat 2 (Berlare)
In oktober 1913 vatte de kerkfabriek het plan op om de zondagsschool te vervangen. Dit gebeurde onder meer met steun van het gemeentebestuur en brouwer A. Steeman. De bouw moest met hergebruik van afbraakmateriaal gerealiseerd worden in 1914. Parochiale kring in neostijl, op rechthoekige plattegrond met één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor lijsten, platte banden en vensterverdelingen.


ID: 84030 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 26 (Berlare)
Burgerhuis opgericht in 1935 en opgevat als rijhuis van twee bouwlagen met enkelhuis opstand onder pannen mansardedak; bakstenen lijstgevel verrijkt met hardstenen elementen.