Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 209375 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pilsestraat 26 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1882 en gelegen in de Westplaatshoek. De landgebouwen ten zuiden van het erf zijn van latere datum.


ID: 209376 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pilsestraat 32 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning met aangebouwde schuur, volgens kadastergegevens daterend van circa 1872. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint.


ID: 209732 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Poorterijstraat (Zedelgem)
Kapel opgericht in het Mariajaar 1954. Gele baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), bekronend kruis en schouderstukken met bol in blauwe hardsteen. Deur en venstertjes (glas in lood) in de zijgevels onder mijterboog. Boven de deur een kruisvormig gevelsteentje met opschrift "AVE / MARIA / 1954".


ID: 209733 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Poorterijstraat (Zedelgem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel in 1995 uit devotie opgericht. Pijlerkapel in geelbeschilderde baksteen op zandstenen plint en onder hoog zadeldak (leien). Betraliede spitsboognis, achtergevel opengewerkt met driepas.


ID: 209735 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Poorterijstraat (Zedelgem)
Opgericht circa 1935 na een genezing. Rode baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), bekronend kruis in blauwe hardsteen. Gecombineerd met gele baksteen voor de strekken, vlechtingen, oculus en flankerende pijlertjes, aflijnende, geelbeschilderde plint. Deur en venstertjes in de zijgevel onder spitsbogen. In de oculus opschrift "MOEDER VAN GOEDEN RAAD BID VOOR ONS".


ID: 209734 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Poorterijstraat 23 (Zedelgem)
Kleine landarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw.


ID: 209736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poorterijstraat 60 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Losse bestanddelen rond een bekiezeld erf. Er staat al bebouwing op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert uitbreidingen van het woonhuis in 1860 (en toevoegen van een stalgedeelte) en vóór 1932. Boerenhuis ten noordwesten van het erf in bruinrode, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen). De kleine stalling ten zuidoosten van het erf dateert uit dezelfde periode.


ID: 209738 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Poorterijstraat 66 (Zedelgem)
Landarbeiderswoning vermoedelijk uit het eind van de 19de eeuw, in een tuin gelegen tegen de grens met Torhout.


ID: 209737 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poorterijstraat 97 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op de grens met Torhout. Losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf en toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) en kan hoogstens opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis ten noorden van het erf met opkamertravee aan de achterzijde. Verankerde, bruine baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten zuiden van het erf een schuurstalvolume, gebouwd tijdens het interbellum.


ID: 209377 | Bouwkundig element

Hoeve Lindenhof

Populierendreef 1 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve in de "Baillus Hoek" op de wijk Clabouterie. De hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf is toegankelijk via een deels onverharde, deels gekasseide oprit, aan de straat gemarkeerd door twee linden. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid met vier gebouwen in een omhaagd perceel met boomgaard. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode afgebeeld met de gebouwen in dezelfde constellatie. Boerenhuis ten westen van het erf met 18de-eeuwse kern. Verankerde, baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand steunend op houten klossen. Witbeschilderde voorgevel boven een rozebepleisterde plint. Wagenhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) met aan erfzijde drie korfboogpoorten. Stallingen ten noorden van het erf in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), deels aangepaste muurdelen en muuropeningen.