Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 209741 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rozeboomstraat 9 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, gelegen op een heuvelrug met aan de noordzijde uitzicht op het "Hospitaalbos" en de vallei van de Moubeek. De naam "Mispelhof", zie houten opschrift op het metalen toegangshek, is niet historisch.


ID: 210133 | Bouwkundig element

Boskapel

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Gebouwd in 1865 in opdracht van ridder van Ourtryve d'Ydewalle, kasteelheer van "De Akker" (zie Oostkamp, Ruddervoorde). De kapel is in 1990 gerestaureerd en heringewijd. Witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en onder zadeldak (blauwe en rode Vlaamse pannen) met windborden. Eenvoudige, rechthoekige deuropening met erboven een gevelsteen met jaartallen "1865 / 1990", en smal spitsboograam aan koorzijde.


ID: 216909 | Bouwkundig element

Duitse bunker Zuidwege

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij het station van Zedelgem. Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan.


ID: 210131 | Bouwkundig element

Hoeve  't Wilgenhof

Ruddervoordsestraat 108 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve horend bij het nieuwe woonhuis nummer 108. Volgens zegsman was dit het geboortehuis van Léon Claeys (1879-1966). Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld binnen een omhaagd perceel met twee parallelle volumes. Gelijkaardige situatie op het primitief kadasterplan (circa 1830), met het woonhuis ten westen van het erf. Het kadaster registreert in 1858 de bouw van een bakhuis ten noordoosten van het erf. Boerenhuis en bakoven worden circa 1881 vergroot. Vóór 1932 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en het toevoegen van een nieuw landgebouw ten oosten van het erf. Boerenhuis in witte, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), dakoverstek rustend op houten consoles. In kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met aan de westzijde een lage uitbreiding van circa 1884.


ID: 210132 | Bouwkundig element

Hoeve  Ter Beke

Ruddervoordsestraat 189 (Zedelgem)
De hoeve is bereikbaar via een rechte, onverharde oprit en een brug over de Langendijkbeek die ten westen van het erf loopt. Het kadaster registreert in 1855 de bouw van de hoeve, de bouwheer is Philippe Van Iseghem, grootgrondbezitter uit Gent. In "1879" wordt, zie jaartal op de zuidelijke eindgevel, het huis met geïncorporeerde stalling uitgebreid. Ook het schuurstalvolume ten oosten van het erf dateert uit deze periode. Circa 1943 ondergaan vooral de landgebouwen belangrijke wijzigingen. Woonhuis gelegen aan een ruim gazon en met recent aangepaste stalling zie parement en muuropeningen. Verankerde, bruine baksteen boven een plint (niet bij de stalling) in gesinterde baksteen. Hoog zadeldak (mechanische pannen). Monumentale schuur in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met lage er tegenaan gebouwde stalling onder half schilddak (Vlaamse pannen), gepekte plint.


ID: 209381 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ruddervoordsestraat 30, 30A (Zedelgem)
Volgens kadaster opgetrokken circa 1926. Witbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel in eclectische stijl. Gebruik van blauwe hardsteen voor strekken, dorpels, doorlopende banden en consoles. Links van het huis een lagere aanbouw met gekanteelde borstwering en bas-reliëf gevat in een omlijsting gelijkaardig aan het gekoppelde venster in de voorgevel.


ID: 209382 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Ruddervoordsestraat 39-41 (Zedelgem)
Koppelwoning met voortuinen, volgens kadaster circa 1928 opgetrokken in opdracht van Léon Claeys. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Huizen van telkens twee traveeën in spiegelbeeld boven een gecementeerde of bepleisterde plint. Op de verdieping zware bakstenen balkons met buisleuningen. Doorlopende bovendorpels in cimorné en omlopend op de balkons. Deuren gevat in een verdiept portaal.


ID: 209379 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Ruddervoordsestraat 4, 2A (Zedelgem)
Koppelwoning, volgens kadastergegevens circa 1935 opgetrokken door Hector Baute, handelaar uit Zedelgem. Deze handelaar bouwt in 1950 een wasserij ernaast (zie nummer 6) en in 1954 de directeurswoning (nummer 8).


ID: 209383 | Bouwkundig element

Café Breugelhof

Ruddervoordsestraat 44 (Zedelgem)
Hoekhuis gelegen aan de spoorweg, het café zogenaamd "Breugelhof". Volgens kadaster opgetrokken circa 1878 door de weduwe van de Zedelgemse brouwer Demeulenaere. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint, twee bouwlagen onder half schilddak (zwarte, mechanische pannen).


ID: 209384 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Ruddervoordsestraat 53 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1912. De bouwheer, en allicht ook uitvoerder, is metselaar Karel Verkeyn. Hoge, verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). De gele baksteen wordt gecombineerd met wit en rood voor het siermetselwerk met geometrische motieven. Daarnaast accenten in geglazuurde baksteen (bruin, groen en geel) bij de plint, vensteromlijstingen en strekken.