Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 209390 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Georiënteerde zaalkerk in roze baksteen onder hoog zadeldak (leien) met koor, klokkentoren op de noordwesthoek en sacristie tegen het zuidkoor. Ontwerp van de architect architect Antoine Dugardyn (Brugge), eerst opgesteld in 1939, maar door allerlei omstandigheden kon de bouw pas in 1959 beginnen. In 1960 werd de kerk ingewijd. Eigentijdse interpretatie van traditionele architectuur in een versoberde, neogotische stijl met gebruik van de spitsboog en steunberen. Westgevel met uitgebouwd portaal onder leien zadeldak en aan de noordkant geflankeerd door een aan drie zijden vrijstaande klokkentoren. Ingangspoort met twee vleugels in een brede, geprofileerde spitsboog. De eenvoudige westgevel wordt boven het portaal doorbroken door een vijflichtvensters en naast het portaal door een tweelichtvenster. Vierkante klokkentoren, aan de vier zijden opengewerkt door drie gekoppelde spitsboogopeningen met galmgaten en erboven een uurwerk. De kegelvormige spits is met leien bedekt.


ID: 209391 | Bouwkundig element

Standbeeld Léon Claeys

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Aan de zuidgevel van de kerk een bronzen beeld op sokkel in blauwe hardsteen van Léon Claeys, medestichter van de parochie. Beeld ontworpen door de beeldhouwers "STEFAAN EN LIVIA DEPUYDT CANESTRARO 1965" zie opschrift op de sokkel. Léon Claeys wordt staande afgebeeld met zijn rechterhand steunend op een aambeeld.


ID: 209392 | Bouwkundig element

Beeld Moeder en Kind

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Aan de noordkant van de kerk een beeld van Moeder en Kind uitgevoerd in brons en beton op achthoekige bakstenen sokkel. Ontworpen door de beeldhouwers Stefaan Depuydt en Livia Canestraro.


ID: 209393 | Bouwkundig element

Beeldhouwwerk Solidariteit met het Zuiden

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Op het kerkplein staat de beeldbepalende sculptuur "Solidariteit met het Zuiden" van Paul Perneel (Jabbeke), opgetrokken in blauwe hardsteen en ingehuldigd op 29 juni 2006.


ID: 209394 | Bouwkundig element

Vrije basisschool De Leeuw

Sint-Elooistraat 25 (Zedelgem)
Opgericht in 1950 als jongensschool ten behoeve van de groeiende wijk Sint-Elooi. Architect Antoine Dugardyn (Brugge) ontwerpt een schoolgebouw met feestzaal. Oranje baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen), grote rechthoekige ramen onder doorlopende latei.


ID: 209398 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Sint-Laurentiusstraat 18 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1937 op het erf en door de toenmalige eigenaar, landbouwer André Rommel, van de Sint-Laurentiushoeve (zie nrs. 20-22). Oranje baksteenbouw met geelbakstenen gevel (streklagen) boven lage, bruinbakstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Strak uitgewerkte, driezijdige erker op de verdieping met aansluitend balkon met buisleuning. Rechthoekige muuropeningen onder gevelbrede, gecementeerde lateien. Verhoogde begane grond, bewaarde deur met blauwhardstenen buitentrapje, in portiek met afgeronde zijkanten in verticaal metselwerk en onder betonnen luifel.


ID: 209399 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiushoeve

Sint-Laurentiusstraat 20-22 (Zedelgem)
Rijhuizen van circa 1840 aan de straat in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Het dak is later verhoogd, nummer 24 heeft nog de oorspronkelijke dakhelling.


ID: 209400 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 21 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1905. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel met cementbepleistering.


ID: 209401 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 24 (Zedelgem)
Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met dakschild (zwarte, mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing, op een kadastrale kaart (1808-1810) en op het primitief kadasterplan (circa 1830) ziet men identieke opstelling op de plaats van de huidige nrs. 20-24, namelijk een woonhuis aan de straatkant en een achterin gelegen landgebouw. In 1840 registreert het kadaster een vervanging van het woonhuis door drie aaneengesloten wooneenheden (samen met het huidige nrs. 20-22). Nr. 24 heeft als enige van de drie huizen het oorspronkelijke dak en kordon behouden. Twee landgebouwen worden achteraan opgetrokken, respectievelijk vóór 1879 en 1908. Circa 1938 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan het woonhuis. De cementering van de voorgevel, versierd met geometrische motieven, dateert wellicht uit deze periode. Eenvoudige, rechthoekige muuropeningen.


ID: 209402 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 25 (Zedelgem)
In oorsprong vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1894.